Billig matkasse

Det finns en del matkassar, men många kostar mycket. Brakasse jämför billiga matkassar och tar reda på vilken billigare matkasse som är bäst.

Matkassar har blivit en helt ny revolutionerande trend i Sverige och allt fler familjer överger den gamla vanan att skriva listor över veckans matlagning och sedan ännu längre shoppinglistor att ta med sig till butiken. Dock är en vanlig fördom om matkassarna att de är mycket dyrare än vad det blir om man handlar själv. Därför har vi på Brakasse tagit fram den här guiden som handlar just om billiga matkassar så att du som är nyfiken på matkassar men som kanske inte känner att du har möjlighet att lägga mer pengar på mat än du redan gör, också kan få möjlighet att ta ett steg in i matkassens värld!

Vi kommer nedan att visa både på fördelarna med att ha matkasse och dumpa den gamla konventionella mathandlingen, och också visa hur du sparar pengar genom att gå över till att handla matkassar. Det finns nämligen en hel rad olika bra anledningar till att byta till matkasse!

Är du istället redan en inbiten matkassekund men känner att det börjar dra iväg med alla gourmetval och ekologiska lyxkassar? Då har du också kommit rätt – här listar vi nämligen de kassar som utsetts till bäst i test och som dessutom är de billigaste på marknaden. Oavsett vilken av dessa två profiler som du känner igen dig i kommer du garanterat få nytta av att läsa vidare. Så häng med!

Jämför billiga matkassar

Matkasse eller inte matkasse är kanske egentligen inte frågan här. Vi på Brakasse tycker att alla ska ha möjlighet att få ta del av fördelarna med att stiga över till matkasse, och det ska inte bero på var i Sverige man bor eller hur mycket man har i årsinkomst. Det finns en rad olika toppenalternativ till matkassar som håller en lägre prisnivå men som inte tullar på kvaliteten på maten som levereras.

Men först och främst: varför ska man då ha matkasse? Jo, helt enkelt för att det är så mycket bekvämare. En matkasse är nämligen inte bara ett hopplock av varor från butiken utan det är en genomtänkt sammansättning av varor som ska passa en familj i den storleken som du anger. Det är alltså en kasse som inte innehåller en massa onödigt krafs som man råkat få med sig under en stressig shoppingtur med kurrande mage, utan helt enkelt de varor som behövs för att laga maten under veckan. Men dessutom är det en direkt måltidsplanering för veckan, eftersom ingredienserna följs av goda och hälsosamma recept utifrån de önskemål som du har angivit (om du vill ha ekologiskt, vegetariskt, pescetariskt etc.).

På så sätt slipper du både krånglet med att komma på mat för veckan och försöka pussla ihop något för alla familjemedlemmarnas olika preferenser, och du slipper dessutom att åka iväg till affären och handla ingredienserna. Tiden du vinner kan du istället spendera på det som du tycker är roligast eller viktigast, vare sig det är att tillbringa tid med familjen, plugga till en stor tenta, träna ute i solen eller bara läsa en bok i lugnan ro. Dessutom tenderar middagarna att bli mycket trevligare när stämningen inte är präglad av stress som ofta följer på att man har sprungit runt på stormarknaden. Det finns alltså väldigt mycket att vinna för det personliga livet med att gå över till att ha matkasse!

Att ha matkasse är också en bra insats för miljön – det låter kanske otroligt att något som innebär mindre arbete för en själv skulle vara gynnsamt för miljön och klimatet, men så är det faktiskt när det kommer till matkassar versus att handla i affären. Den mest givna delen är att många tar bilen till affären och eftersom det då krävs en bil per hushåll gentemot den enda lastbil som kör runt kassar till en mängd hushåll. Det blir förstås väldigt mycket mer utsläpp när alla enskilda personer och familjer kör till affären.

Många matkasseföretag har också eldrivna lastbilar för att garantera nollutsläpp vid leveranserna, så initiativen för att minska utsläppen är alltså enorma här. Dessutom är de flesta företag också själva måna om att välja ingredienser som till stor del är ekologiska och som främjar närodlad och närproducerad mat. Så genom att välja matkasse behöver du inte själv göra medvetna val som främjar naturen och klimatet, utan det gör företaget åt dig! På så sätt slipper du leta efter flaggor på grönsaker och undra över var olika mjölkgårdar ligger och hur bra kossorna har det där. Istället kan du lugnt räkna med att de varor du fått till stor del redan har genomgått en sådan granskning.

Men utöver den goda gärning för miljön som samkörning av matkassar och utvalda råvaror innebär så innebär också matkassen allt som oftast en minskning i svinn hos familjer. Vem känner inte igen sig i att man impulsköpte något på affären som såg roligt ut att laga mat på, men sedan gick dagarna och man fann aldrig inspirationen och till slut var det bara att slänga. Eller så tryter helt enkelt inspirationen för matlagningen överlag och maten som lagas blir tråkig och enformig och barnen vägrar äta upp.

Genom att ha matkasse är maten som levereras noga beräknad för familjens storlek, och anpassad efter de recept som skickas med. Därför minskar också svinnet. Maten kommer i rätt mängd och med inspirerande recept som gör hela familjen matglad. På så sätt bidrar matkassarna också på sikt till en bättre miljö och ett större ansvar för den mat som handlas.

Nu kanske du tänker att ekologiskt brukar vara dyrt och att det då behöver bli mycket dyrare att handla genom matkasse än om du själv får plocka i hyllan. Men detta behöver inte stämma! En fördel som matkasseföretagen har är att de kan köpa in i bulk och därför få ner priserna på varorna.

Dessutom finns det många företag som har olika priskategorier beroende på vilka specifika krav som köparen ställer på sin kasse. Vi på Brakasse har här sammanställt vilka de billigaste och bästa alternativen är.

Utöver den vinst som görs genom att optimera sökningen av de kassar som är billigast finns det också flera andra ekonomiska vinster att göra med att skaffa prenumeration på matkasse. Lyckligtvis hänger dessa i stort ihop med de ekologiska vinster som kan göras!

Vi skrev tidigare om miljövinsten med att låta en lastbil samköra maten till flera olika hushåll. Men här finns även en ekonomisk vinst att göra. Alla som äger en bil vet att bensinen är väldigt dyr och att den blir allt dyrare med åren. De vet också att stadskörning är det sämsta man kan göra för plånboken, eftersom det drar extra mycket bensin när man startar och bromsar. Så här menar vi att även om själva kostnaden för kassen blir några kronor dyrare än vad den skulle ha blivit när du handlar själv, så kompenserar det faktum att du slipper betala bensinen det på sikt!

Även frågan om svinn har en ekonomisk dimension. Här handlar det om att forskning faktiskt visar att en stor del av befolkningen har stora extra kostnader för mat som kommer från att de handlar en massa saker de inte tänkt, när de gått hungriga i affären på jakt efter en middagsplan. Du har säkert varit där själv. Du vet inte exakt vad du vill laga, men plötsligt ser verkligen allt gott ut, och du kanske skulle lyxa till med en liten parmaskinka som tilltugg till matlagningen, och i så fall kanske det också behövs en dessertost och lite kex så att det blir något på riktigt… Och var det inte hemskt länge sedan du unnade dig godis?

En liten påse kanske går bra ändå… Och helt plötsligt har du handlat saker som du inte behövde för ett par hundralappar! Genom att skaffa en matkasseprenumeration slipper du alla sådana tillfälliga frestelser och kan istället lägga pengarna på något som du verkligen ville ha. Du som är småbarnsförälder är säkert ännu mer lockad av att slippa behöva dra runt på barnen i butiken och parera allt tjat om olika onyttiga saker som de vill ha. Och är du istället student så vet du hur viktigt det är att vända på alla slantar, och samtidigt hur otroligt svårt det kan vara att hålla sig från sötsaker och annat när du sitter uppe långa kvällar och pluggar.

Kort sagt, är en övergång till matkasse en bra investering för de allra flesta, och det är helt klart värt att testa! Om du är osäker på vilken av alla olika kassar som passar just dig och din familj, så har du kommit rätt. Vi på Brakasse har tagit fram den här guiden över de bästa och billigaste matkassarna för att du ska slippa leta igenom hela vida internet, och istället kunna gå rakt på de bästa alternativen. Men även här finns lite olika varianter att välja mellan och vi rekommenderar att du provar dig runt lite bland dem som känns relevanta för dig.

För att ge varje kasse en ordentlig chans, bör du ha en kasse i åtminstone några veckor. Det kan ju vara så att den första kassen inte tilltalade dig, men att kommande påsar blir perfekta. Och även om du hittar din kärlek vid första ögonkastet kan det vara värt att prova runt lite. I bästa fall kanske du finner flera favoriter och kan växla mellan dem! Det är bara fantasin som sätter gränser för vilka sorters kassar du kan få!

Billig matkasse för två personer

Det är ju inte bara stora flerbarnsfamiljer som är i behov av matkassar. Som vi skrev ovan är matkassar väldigt populära bland till exempel studenter, helt enkelt eftersom det frigör så mycket tid för dem. Om du är student så vet du hur jobbigt det kan vara att behöva vara kreativ med matlagningen när all din hjärnkapacitet går åt till att plugga inför den där tentan, skriva uppsatsen eller skriva en hemtenta. Då är det sista man vill göra att skriva en inköpslista och planera veckans matlagning. Istället riskerar man att hamna i en ond cirkel och bara köpa hämtmat såsom pizza och kebab, vilket både är dåligt för plånboken och för hälsan.

Kommer man trots allt iväg till affären står godiset alltid väldigt lägligt till och det är lätt att känna att man förtjänar något extra för att man sitter uppe så sent och skriver och läser. Genom att istället få maten levererad till dörren slipper man alla dessa problem och du som student kan alltså både spara tid, pengar och hälsa genom en matkasse.

Genom att skaffa en matkasse för två blir priset inte lika högt som om du hade behövt köpa en för fyra, till exempel. Om du är själv får du dessutom tillräckligt för att ha matlåda till dagen därpå så du inte ens behöver bekymra dig om det. En riktig dröm för en heltidsstuderande!

Även om du inte är student passar matkassen för singeln, för paret eller för den lilla familjen. Många familjer idag består inte av båda föräldrarna och flera barn, utan av en förälder och ett barn. Är man ensamstående förälder har man dessutom ofta väldigt lite tid för onödig planering eftersom det är ett heltidsjobb att ha barn, och man dessutom har ett annat heltidsjobb som ska betala hyran och maten. Därför är en matkasse ett perfekt val, och till och med en investering för hälsan och livet.

Oavsett som du vill tillbringa mer tid med ditt barn, med din partner eller med din kurslitteratur så är en matkasse för två ett bra alternativ, och dessutom en ekonomisk investering för många.

Eftersom vi på Brakasse vet att det kan kännas motigt att behöva leta sig igenom alla olika alternativ har vi här tagit fram de kassar som andra användare har varit mest nöjda med och som har fått högst betyg online. Glöm fördomarna om att det är är dyrt och krångligt med matkassar, på den här sidan har vi tagit fram alternativ som kommer att göra att du både sparar på din tid, på miljön och inte minst på din plånbok. Det är bara att klicka runt och undersöka vilka kassar som du känner passar dig och din familj bäst!