Ekologisk matkasse

Att äta ekologiskt är bra på många sätt, framför allt för den natur som vi lever i. Därför har vi på Brakasse jämfört ekologiska matkassar.

Matkassen har blivit ett vanligt inslag i många människors hem, vilket är fullt förståeligt med tanke på alla de fantastiska fördelar den för med sig. I och med dess popularitet finns det också väldigt många varianter, varav en av de mest uppskattade är den ekologiska matkassen. I den ekologiska matkassen ingår varor som producerats hållbart för djur och natur. Här har man lagt ner tid och energi på att hitta varor som producerats med faktorer som miljö, etik, hälsa och kvalité i åtanke.

Den ekologiska matkassen finns i olika varianter från olika leverantörer vad gäller allt från pris till utformning. Det stora utbudet kan bli lätt överväldigande för många, hur vet man vilken som är bäst och vilken som skulle passa bäst för en själv? För att underlätta för er läsare att hitta den perfekta ekologiska matkassen för just er har vi därför nedan gjort en sammanställning av de matkassar vi rekommenderar som mest.

Jämför ekologiska matkassar

När man handlar mat utan matkasse blir det oftast en väldig massa spring i olika matbutiker. Eftersom man inte får allting på en och samma gång måste man antingen göra en storhandling t.ex. på söndagar eller handla mat flera gånger i veckan. Båda dessa alternativ är onödigt krångliga när man istället kan få allting i en kasse vid ett tillfälle.

Veckohandlingen som man hamnar i utan matkasse blir lätt ett energidräpande moment i vardagen, många är vi nog som dragit en djup suck när man kommer hem efter jobbet och inser att man måste till närmsta matbutik för att fylla på kylskåpet. Det blir också påfrestande att bära runt på tunga matkassar flera gånger i veckan. Och om man istället skulle bo långt ifrån matbutiken är det ansträngande att sätta sig i bilen för att köra fram och tillbaka till butiken, bara för att man glömt något till matlagningen. Det här är problem som tar tid och kanske främst energi, och det kan vi slippa helt genom att använda en matkasse istället!

Ytterligare en fördel med att slippa springa ut och in ur matbutiker är att det blir mindre impulsköp, och på så sätt blir det också mer ekonomiskt för många. Tänk bara hur mycket onödiga pengar man spenderat på onyttigheter bara för att butikerna är så bra på att locka med erbjudanden och dylikt vid kassorna. När man går in i en matbutik och är lite sugen köper man ju nästan alltid någonting onyttigt, istället för att äta någonting som faktiskt är mättande hemma.

Färre onyttiga impulsköp innebär dessutom bättre hälsa och välmående. En annan anledning till mindre impulsköp som matkassarna för med sig är att man äter bättre mat och blir mätt på riktigt, så att man slipper gå och känna ett sug under dagens gång! Många människor äter mycket men fel, vilket gör sa att deras mätthetskänsla avtar väldigt fort. Och att veta vad man ska äta för att bli mätt under en längre period är inte alltid helt enkelt, men detta löser de som sätter samman matkassarna åt en.

Men detta är inte de enda problemen som en matkasse tar bort. En av de kanske främsta anledningarna till att ha matkasse är att man slipper den huvudvärk som det kan vara att behöva tänka ut veckomenyer och inköpslistor. Detta är en syssla som kräver såväl tid som energi. Det är också lätt hänt att man hamnar i samma gamla spår när man utformar dessa. Många fastnar ofta på en handfull ”paradrätter” som man gör om och om igen. Visst kan det vara kul att ha några sådana rätter att kunna laga till snabbt och gott, men visst vill man väl ha lite variation ibland?

Att komma på nya rätter att laga kräver dock inspiration och ett visst mått av kreativitet, vilket kan vara bristvaror efter en lång och ansträngande dag på jobbet. Detta kan lätt göra matlagningen till en ångestladdad syssla som man helst bara vill få överstökat så fort som möjligt, vilket är väldigt tråkigt då matlagning istället kan vara roligt och någonting man ser fram emot. Att istället försöka göra matlagningen till en rolig aktivitet blir betydligt mer gynnsamt, för såväl din mage som ditt humör!

Att matlagningen blir tråkig och något man vill undvika påverkar också hela familjen. Många kan nog hålla med om att det är trevligt att äta middag tillsammans som en familj efter skola och jobb, och därför är det väldigt tråkigt att den stunden ska förstöras bara för att man är less och irriterad över matlagningen. Matkassen gör så att man istället kan njuta maximalt av denna stund. Man har redan alla varor som krävs, samt ett roligt och gott recept att följa. Kanske kan man t.o.m. göra det till en rolig familjeaktivitet att laga middag tillsammans? Då kan man sätta sig ner hela familjen tillsammans för att välja en matkasse som alla gillar, och som är ekologisk såklart!

Det finns nämligen flera olika typer av matkassar att välja mellan. Vill man ha en klassisk matkasse med husmanskost såsom köttbullar och falukorv finns det att välja. Det finns också varianter som gör middagen lite mer spännande, för den som gillar att testa nya saker och vill äta varierad mat. Man kan också välja en matkasse som tar internationell inspiration. På så sätt kan man äta allt från grekiskt, italienskt och franskt på en vanlig vardag! Att på egen hand hitta inspiration och kunskap till att laga sådana rätter är lättare sagt än gjort, men med matkassen är det bara att följa receptet!

Eftersom att matkassarna är väl igenomtänkta uppstår det inte heller några problem med att man får för lite mat eller att vissa varor blir över och bäst före-datumet går ut. Här har man nämligen tänkt igenom hela veckans matlagning och inte bara fokuserat på en middag, vilket är lätt hänt när man handlar själv. Via matkassarna återanvänds varorna under veckans gång då det finns en tydlig planering.

Ifall man skulle vilja testa någon ny matkasse eller av någon annan anledning byta matkasse går ju såklart även det! Man kan testa på flera olika för att se vilken man tycker om bäst. En vecka kan man t.ex. ha en matkasse med klassisk husmanskost och nästa vecka kan man ha en med bara vegetariskt. I och med att det finns erbjudanden som gör det billigare när men testar en matkasse för första gången så är det lika bra att testa på flera olika!

Det finns med andra ord flera anledningar till att ha matkasse. Men hur fungerar det med just ekologiska sådana? Jo, genom att äta ekologiskt gör vi naturen och djuren en god tjänst, men det är inte alltid helt enkelt att äta ekologiskt. Om man handlar själv och vill köpa ekologiskt måste man nämligen lägga tid och energi på att hitta de varor i butiken som faktiskt är ekologiska, vilket inte alltid är helt enkelt. Dagens matbutiker kan vara väldigt stora och fyllda med diverse varor, och att hitta bra och rätt varor kan vara ansträngande. Det kan också kräva lite research att hitta de varor som faktiskt är hållbart producerade, nyttiga och goda. Genom att använda sig av en ekologisk matkasse kan man istället överlåta detta ansvar på experterna bakom matkassarna.

Att äta ekologiskt har stor positiv påverkan på jordklotet. T.ex. bidrar man genom att äta ekologiskt till bättre arbetsförhållanden för odlare i utvecklingsländer. Indirekt räddar man faktiskt människoliv, då bekämpningsmedelsförgiftning är en vanlig dödsorsak i vissa länder. Man bidrar också till att bevara matjorden, då metoden som används i oekologisk odling utarmar och förstör jorden. Ekologiska jordar bidrar även till att minska växthuseffekten, då dessa jordar binder koldioxid från atmosfären bättre.

En annan anledning till att äta ekologiskt är såklart att djuren får det bättre. Genom att maten är ekologiskt certifierade vet man t.ex. att djuren får vara utomhus mer och att de levt under bättre förhållanden.

Men att äta ekologiskt är inte bara bra för vår omgivning, det är också bra för vår hälsa. Vi mår nämligen bra av att äta mat som är producerad på ett naturligt sätt. Tyvärr är långt ifrån all mat idag producerad på ett naturligt sätt, då det är vanligt att använda sig av konstgjorda tillsatser för råvarorna ska se godare ut eller vara redo för skörd snabbare. Det är inte heller ovanligt att man använder sig av konstgjorda smakämnen som smakar bra men som inte alls är bra för oss. Sådan mat kan speciellt vara tilltalande för mindre barn, och genom att ha en ekologisk matkasse så slipper barnen få i sig dessa ämnen.

En annan stor fördel med just en ekologisk matkasse är att man inte får i sig rester av bekämpningsmedel från maten. När man odlar frukt och grönsaker är det nämligen vanligt att man använder bekämpningsmedel för att hålla insekterna borta, men detta undviker man alltså genom att handla ekologiskt. För att livsmedel ska klassas som ekologiska får nämligen inte syntetiskt framställda bekämpningsmedel användas när man odlar. När man handlar själv måste man vanligtvis titta på t.ex. frukten för att se vilka som har vilka certifikat o.s.v. medan man via en ekologisk matkasse redan när man plockar upp maten kan vara säker på att det är fritt från bekämpningsmedel, smakämnen, färgämnen, sötningsmedel och konserveringsmedel.

Det kan också ge en känsla av trygghet att man vet att det är kunniga människor som valt ut råvarorna och recepten i matkassen. Dessa människor har konstruerat kassarna med ett tänk på vad kunden mår bra av och vad som är bra för miljön. Man har räknat på kolhydrater och protein och annat viktigt som vi människor kanske inte vanligtvis har tid att göra i vardagen.

Trots allt så är det enormt viktigt att vi sköter vår kost och äter varierat och bra. Det stoppar oss från att bli sjuka, det gör oss piggare och det gör oss starkare. Att laga mat själv istället för att använda matkasse är lite som att gå till ett gym för första gången och börja lyfta på vikter på måfå, när man istället kunnat ha en PT. Visst blir man mer tränad, men det kommer vara långt ifrån det optimala resultatet. Och utan matkasse blir man kanske fortfarande mätt, men man skulle troligtvis äta betydligt bättre mat om man fick lite hjälp på vägen.

Ekologisk matkasse för två personer

Det finns många hushåll runtom i Sverige som består av två personer. Som tur är för dessa hushåll så finns det många olika varianter av ekologiska matkassar som passar för två personer. Det finns matkassar som passar alla konstellationer i hushåll om två, för allt från kärleksparet, kompisarna och room-mates!

De som bor tillsammans i ett hushåll har säkert vid något tillfälle upplevt irritation och bråk kring matlagningen. Man kanske tycker om olika typer av mat eller är bara allmänt oenig om vad man vill ha för mat. Detta är ett problem som matkassen tar bort helt och hållet. Ibland kan det vara lite skönt att det redan är någon som bestämt vad man ska äta, speciellt när det är gott, ekologiskt och enkelt att tillaga!

Ett tips för de som bor tillsammans är dessutom att man delar upp ansvaret för att undvika konflikter som är tråkiga för båda parterna. Man kan t.ex. göra en överenskommelse om att laga mat varannan dag! På så sätt får varje person i hushållet lite extra fritid varannan dag, vilket är väldigt skönt och välförtjänt.

Ett annat bra tips för hushållet om 2 personer är att beställa dubbla matkassar. På så sätt får man mat över som man kan använda till matlådan dagen därpå! Det är väldigt smidigt att ha matlådan klar på direkten, så att man får ännu ett mindre moment att tänka på. Sedan är det också smartare ekonomiskt att använda sig av matlåda från resterna, istället för att köpa färdigmat eller liknande. Genom detta får man även en ekologisk lunch, vilket kan vara svårt hitta på jobbet (och då är den troligtvis ganska dyr).