Vi har skapat en helt ny tjänst!Stora nyheter! Vi är glada över att kunna presentera en helt ny hemsida.

Mer information

Flexitariankasse

I takt med att allt fler ser fördelarna med att äta mer vegetariskt och mindre kött är det många som går över till en flexitarisk diet. Att vara flexitarian innebär att din diet till största delen består av vegetarisk kost, men att du emellanåt äter olika typer av kött.

HelloFresh - Kalorismart
Tillagning: 30 - 40 min
Jämföra

HelloFresh - Kalorismart

2 - 4Middagar till 2 - 4 personer
33 middagar per vecka
fr. 288 krPris från 288 kr

Goda middagar av hög kvalitet med färre än 650 kalorier. I den här matkassen får du kalorisnåla recept men som ändå ger dig all energi och näring du behöver för att må bra.

flexitarian

Årstiderna - Flexitariska
Tillagning: 30 - 40 min
Jämföra

Årstiderna - Flexitariska

1 - 4Middagar till 1 - 4 personer
44 middagar per vecka
fr. 455 krPris från 455 kr

Kassen är till för dig som vill äta vegetariskt vissa dagar och som andra dagar äter fågel och fisk. Allt är 100% ekologiskt.

flexitarian

ekologisk

vegetarisk

Bäst flexitariankassar

Fördelarna med att göra sina matinköp genom en matkasse är många, inte minst när du eftersträvar en ny, flexitarisk diet. Vi kommer nu att beskriva några av de främsta fördelarna med att köpa din mat i form av en flexitariankasse.

Den tydligaste fördelen med att göra sina inköp med hjälp av en flexitariankasse är att du sparar väldigt mycket tid. Det gäller all tid som läggs på transport till och från mataffären, tid för planering av veckans middagar samt själva inhandlingen. Genom att göra dina matinköp genom en matkasse behöver du inte lägga en halv söndagseftermiddag på att planera och genomföra en storhandling eller åka till stormarknaden flera gånger under veckan. På så sätt får du mer tid över till det som verkligen är viktigt, till exempel läxläsning med barnen eller att hinna med det där träningspasset som du ville hinna med innan middagen.

Dessutom sparar det energi, då du inte behöver ta bilen och åka hela vägen fram och tillbaka till butiken, ibland flera gånger i veckan, vilket också kostar pengar i form av bränslekostnader. Istället får du maten smidigt levererad direkt hem till dig. Ofta kan du som kund dessutom själv välja vilken tid som matkassen levereras till dig. Det säkerställer att den kommer på en tid som passar just dig och ditt hushåll.

Att beställa hem en färdig matkasse är även en stor fördel ur en ekonomisk synpunkt. I kassen finns allt du behöver till de planerade maträtterna och ingenting annat. Det kan jämföras med de många onödiga impulsköpen som ofta sker i samband med att du storhandlar. Även om du är noggrann med att fokusera på de ingredienser som står på inköpslistan och som behövs för din middagsplanering händer det alltför ofta att sådant som inte behövs hamnar i korgen. Det handlar inte nödvändigtvis om små godisbitar eller dylikt, utan det kan lika gärna vara att du av misstag köper mat som du aldrig äter upp, vilket i slutändan innebär matsvinn.

Just matsvinnet är ett stort miljöproblem, eftersom det går åt mycket energi till att producera livsmedel, vilket har stor påverkan på jordens klimat. Samtidigt är det ju faktiskt i princip dina egna pengar som slängs med överskottsmaten. Att impulshandla är alltså dåligt för både din plånbok och vår planet. Genom att beställa en matkasse, som inte innehåller mer än det du faktiskt behöver till din middagsplanering, undviker du detta slöseri och får därför pengar över till något roligt. Kanske en gemensam aktivitet för hela familjen?

En viktig ingrediens i matlagningen är inspiration och matglädje. Däremot upplever nog många hushåll som kämpar med vardagspusslet att de fastnar i en middagsplanering som består av ett fast antal rätter som serveras regelbundet. Det kan vara ett särskilt stort problem om du vill ställa om till en flexitarisk kost. Att söka igenom internets många matbloggar eller den privata kokbokssamlingen för att hitta nya recept kan vara en tidskrävande syssla som många helt enkelt inte hinner med eller ens orkar med mellan jobb och fritidsaktiviteter, vilket cementerar det tidigare middagsschemat. Det gör att maten, istället för att vara en trevlig stund för dig och din familj, blir ett stressmoment.

Dessutom försvinner inspiration och matglädje när samma rätter serveras vecka ut och vecka in, vilket kan upplevas som tråkigt. Med en matkasse försvinner detta huvudbry helt och hållet. Du får färdiga, genomtänkta recept som guidar dig. Utan att du vet ordet av har du lagat en helt ny rätt, och du har inte lagt ned en sekund på att slå i kokböcker eller söka på internet. Istället kan du och din familj fokusera på att samlas kring god mat som bjuder på stor variation och inspiration, var sig det är kött eller vegetariskt.

I många hem består den veckoliga middagsplaneringen främst utav köttbaserade rätter, vilket gör att många hushåll, trots en ambition om att äta mindre kött, ändå fortsätter med en diet i huvudsak baserad på köttbullar, falukorv och fiskpinnar. Kanske saknas dessutom kunskap om vilka vegetariska alternativ som finns eller hur man tillagar olika typer av grönsaker? Till denna problematik erbjuder flexitariankassen en handfast lösning. Med matkassen kommer varje vecka en samling med nya recept utformade för att inspirera dig och ditt hushåll till nya, grönare perspektiv på mat.

Recepten visar upp stor variation med maträtter från många olika kök blandat med svenska klassiker. Dessutom förklarar recepten på ett metodiskt och lättillgängligt sätt hur du ska gå tillväga i matlagningen. Vem vet, kanske hjälper flexitariankassen till med att hitta nya, smakrika och framför allt vegetariska rätter som blir favoriter i hushållet? I vilket fall som helst kan matkassen ge dig det stöd och den vägledning som du behöver för att nå en grönare kosthållning och ge grön inspiration.

Flexitariandieten har också stora fördelar ur en hälsosynpunkt. Flera studier visar att det inte är bra för kroppen att äta för mycket rött kött, då ett för stort intag kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Samtidigt är det vida känt att vegetarisk kost har god inverkan på din hälsa, bland annat minskar den risken för olika cancersjukdomar. Därför är en kost som består av mindre kött och mer vegetariskt en bra idé för dig som vill äta mer nyttigt. Dessutom är flexitariankassarna som finns på marknaden vanligtvis planerade av dietister anställda av företagen, vilket säkerställer att du och ditt hushåll får hem riktigt bra och nyttig mat med stor variation. På så sätt är de flexitariska varianterna av matkassar en riktig fullträff för dig som vill äta mer nyttigt och varierat, utan att du själv behöver sätta dig in i och grotta ner dig i de många olika dieter och alternativ för nyttig mat som finns, vilket många gånger kan framstå som en hel vetenskap.

En välkänd myt om vegetarisk kost är att den inte innehåller lika mycket näring som kött. Det är dock inte sant. En balanserad och genomtänkt vegetarisk måltid innehåller minst lika mycket näringsämnen som en köttbaserad. Just utformningen av en sådan måltid är emellertid något som kan uppfattas som svårt att veta för ett vanligt svenskt hushåll som saknar tidigare erfarenhet av vegetarisk mat.

Här är därför matkasseföretagens dietister till stor hjälp, eftersom alla måltider i matkassen, vare sig de är vegetariska eller köttbaserade, är beräknade för att innehålla alla de näringsämnen som behövs för en person. På så sätt kan du som beställer en matkasse vara säker på att du och ditt hushåll blir mätta och belåtna varje dag, oavsett om det är en lövbiff eller en linsbiff som står som proteinkälla.

Allt fler ser fördelarna med att mindre kött och mer vegetariskt och det har flera orsaker. Vegetarisk mat är inte bara nyttig, den är även snäll mot både planeten, då den har betydligt lägre klimatpåverkan. De senaste åren har köttindustrins stora klimatpåverkan påtalats, vilket har fått bland annat FN:s klimatpanel att gå ut med att jordens invånare bör äta mindre kött. Att äta mindre och bättre kött och mer vegetarisk mat är alltså ett enkelt och effektivt sätt att minska sin klimatpåverkan.

Samtidigt upplever många att de inte vill ge upp kött helt och hållet och fästa sig vid en helt vegetarisk livsstil, vilket många upplever som ett för stort steg. Här framstår alltså en flexitarisk diet som ett riktigt bra alternativ för den som genom sin diet vill bidra till minskad klimatpåverkan. Dessutom är den flexitariska dieten ofta fokuserad på ekologiskt hållbara produkter, vilket innebär att även närmiljön mår bättre eftersom en ekologisk certifiering innebär högre krav på djurhållning och jordbruk. Maten som du får hem i din flexitariankasse kan därför ätas med gott samvete gentemot djur och natur.

Att själv planera sin diet för att nå den rätta balansen mellan det vegetariska och det köttbaserade maten kan vara knepigt, särskilt om man inte är bevandrad i det vegetariska köket. Då blir det lätt att köttet ändå får dominera menyn.

Genom att beställa en flexitariankasse från ett matkasseföretag med ingredienser och recept till både vegetariska och köttbaserade rätter får kunden en balanserad middagsplanering med det bästa av två världar. På så sätt är flexitariankassen ett utmärkt sätt för dig och ditt hushåll att utforska och uppleva ny god mat, samtidigt som ni bidrar till minskad klimatpåverkan.

Att beställa hem sin mat i form av en flexitariankasse har alltså många fördelar. Det sparar tid, energi och pengar, samtidigt som kassen bidrar med inspiration och god mat. En smidig lösning för dig som varken har tid eller ork att själv ta fram ambitiösa middagsplaneringar för att ställa om till en mer klimatsmart kost utan att helt ge upp de rätter som du är van vid. Istället får du tid över till det som verkligen räknas och sparar samtidigt på dina och planetens resurser. Dessutom får du och din familj, utan att anstränga er, upptäcka nya recept och maträtter.

Flexitariankasse för två personer

Matkasseföretagen erbjuder inte bara lösningar för familjehushåll. I Sverige finns det många hushåll som består av endast två personer och även för dessa hushåll har matkasseföretagen utformat tjänster. Oavsett om du bor med din sambo, en kompis eller en inneboende kan en matkasse vara en god idé för att spara tid och energi.

Två personer i samma hushåll kan ha väldigt olika inställning till mat och matlagning. Kanske är den ena parten mer förtjust i kött medan den andra parten föredrar vegetarisk mat. Här bidrar flexitariankassen med en bra kompromiss, som innebära att det finns kött på menyn, även om det gröna dominerar. Samtidigt slipper ni allt strul med att planera och handla mat, vilket kan vara moment som leder till konflikt. Istället får ni goda och enkla maträtter levererade direkt till dörren vilket underlättar vardagen även för det lilla hushållet.

Middagsplaneringen som kommer med kassen underlättar också ifall ni planerar vem som ansvarar för köket under veckans olika dagar. Kanske har ni ett system där ni turas om att laga mat varannan dag? Då är det en perfekt lösning att köpa mat genom en flexitariankasse! Vill ni ha mat över till att ta med en god och klimatsmart matlåda till jobb eller studier dagen efter? Då är ett bra tips att beställa dubbla matkassar, vilket kommer innebära att tid och pengar som skulle gått åt till att ordna med lunch sparas och läggas på något roligare. Varför inte ett biobesök eller liknande?