Glutenfri matkasse

Är du glutenallergiker eller vill äta mindre gluten? Idag finns det olika glutenfria matkassar och vi på Brakasse har jämfört dessa åt dig.

Många förespråkar idag att äta en glutenfri kost och det finns många fördelar att välja glutenfritt. Det blir vanligare och vanligare med att välja bort just gluten. Du med problem med magen kan få en lugnare mage, hudproblem så som akne anser många bli bättre om du väljer att utesluta gluten och sist men inte minst så är det ur miljösynpunkt klokt att välja glutenfritt.

Slipp också tjafset om vad ni ska äta varje dag samt matsvinnet som kan uppstå då man ofta köper hem för mycket mat som hinner bli dåligt innan det hinns med att tillagas. Därför har vi på Brakasse tagit fram och jämfört olika glutenfria matkassar så du kan välja en som passar just dig!

Nedanför kan du få information om en glutenfri kost, fördelarna med detta och tips på olika matkassar så du inte behöver jämföra själv.

Jämför glutenfria matkassar

Vi på Brakasse vet vilken tid det tar att handla utan kasse. Man får stressa efter jobbet, ni hinner inte skriva handlingslista och glömmer hälften av det man behöver handla i butiken. Barnen är oftast superhungriga sekunden man kommer hem och där står du och har inte ens kommit på vad som ska serveras till middag än. Därför är det så bra att man kan få allt man behöver på en gång i en kasse! Så slipper du stressen som lätt uppstår i butiker då alla slutat jobbet och ska skynda sig hem och du slipper dessutom ta bilen till affären och leta efter parkeringsplats. Du slipper även gnälliga barn som behöver mat sekunden ni kommit hem. Så att skaffa en färdig matkasse direkt hem kommer ge dig ett lugn du inte visste att du behöver.

Tänk att även få slippa komma på olika maträtter varje dag. Du behöver inte sitta och googla på recept och försöka vara kreativ för med en kasse direkt hem får du testa olika typer av maträtter och recept. Med stor sannolikhet hittar du nog även ett nytt favoritrecept du aldrig tidigare tänkt på. Med färdiga matkassar kommer du nog även få testa olika typer av ingredienser du inte tidigare tänkt på finns eller smaker du inte tänkt på faktiskt går ihop till en god maträtt. Engagera även barnen till idén om färdig matkasse, de kommer säkert tycka det är spännande att få se vad det blir för mat “nästa vecka” så se det som en spännande stund att tillsammans med hela familjen få utforska “nästa veckas” kasse och se vad det blir för intressanta recept!

Detta med att komma på “vad vi ska äta till middag” kan för många familjer bli en diskussion och det kan uppstå en del sura miner. Det är ju sällan man faktiskt kan komma överens om vad som ska lagas då alla har sina egna idéer, eller inga idéer alls. Så hur bra skulle det vara om någon annan kunde bestämma vad vi ska äta till middag? Då kanske matlagningen och diskussionerna hemma blir något roligt istället för ett orosmoment. Att som familj tillsammans öppna veckans matkasse och se vad det blir för spännande recept. Sedan tillsammans som familj utvärdera och diskutera kvällens eller veckans olika middagar. Eftersom alla matkassar är välplanerade och nyttiga för hela familjen så behöver ingen heller gå hungrig eller känna att man ätit ohälsosamt. Med färdig matkasse får ni dessutom större delen av kostcirkeln ni behöver.

En annan bra grej med färdig kasse är att du slipper dessa dyra och onyttiga impulsköp. Får du din mat med färdiga recept och ingredienser direkt hem så undviker du att köpa hem onyttiga snacks, som oftast välplanerat alltid är vid kassorna på affärerna. Så automatiskt kommer din hälsa bli hälsosammare av att nyttja en färdig matkasse då du inte behöver åka till affären varje dag och sukta efter godis och snacks. Det kommer ju även att gynna din ekonomi genom att inte göra alla dessa impulsköp. Att varje gång då man handlar köpa med sig en påse godis hem blir mycket pengar i mängden och godis är som de flesta vet inte jättebra för hälsan eller tänderna. I snitt varje år får vi svenskar i oss cirka 15 kilo sötsaker – tänk om vi skulle spara in dessa pengar och lägga på något annat. Då sparar vi mycket pengar på ett år. Sen kommer ni slippa barnens tjat efter godis som ofta kan uppstå när man är på affären. Så övergå till en färdig matkasse och ni kommer troligen fort se en skillnad i plånboken då många impulsköp försvinner!

Vi på Brakasse har letat fram olika typer av glutenfria matkassar så just du kan hitta den du tycker verkar vara lämpligast och mest intressant för dig. Kanske föredrar du och din familj husmanskost? Eller så kanske ni alltid vill testa något nytt intressant recept? Med egen matkasse får du allt du behöver. Du får mat direkt hem, den typ av inspiration du är ute efter men även kunskap att kunna tillaga olika typer av maträtter. Allt du behöver göra är ju att följa receptet. Såklart kan du ju när som helst byta kasse och välja någon annan, just för att du ska få allt det du behöver eller det du är sugen på för veckan. Kanske husmanskost ena veckan och orientaliskt näta vecka, det finns något för alla i hela familjen. Såklart kan du själv välja om du vill krydda till, krydda ner, lägga till eller ta bort ingredienser från de färdiga recepten om du känner att du vill experimentera lite själv.

Väljer du att äta glutenfritt finns det vissa grejer du kan förvänta dig sker med kroppen och knoppen. Det är inte så konstigt att många idag väljer att äta glutenfritt då vi läser om alla positiva effekter.


Du kan känna dig gladare och piggare om du utesluter gluten ur din kost, många studier har påvisat detta. Så känner du dig nedstämd eller att vintermörkret har smugit sig på så testa att äta mindre gluten så får du kanske mer energi tillbaka, vilket verkligen kommer gynna dig. Med mer energi i kroppen känner vi oss gladare och du kommer att orka mer. Kanske känns det inte lika tungt när väckarklockan ringer på morgonen om du testar en glutenfri kost. Idag finns det mängder av spännande och smakrika glutenfria recept för dig och din familj att testa och med en glutenfri matkasse behöver du inte ens fundera själv på vad som innehåller gluten och inte.

Du kan även märka en viktnedgång när du tagit bort vitt mjöl ur din kost, detta eftersom vitt mjöl triggar igång blodsockret och ger dig ett sötsug och gör dig hungrig snabbt efter du ätit. Så när du utesluter vitt mjöl kommer du i praktiken äta mindre sötsaker och bakelser och därav minska i vikt.

För personer som lider utav IBS (irritable bowel syndrome) är det en stor fördel att minska ner på gluten. Gluten kan lätt få tarmarna att arbeta hårdare, bildar mer gaser och kan ge dig mer magknip och för personer som lider av IBS kan det ge många fördelar (och en lugnare mage!) om de slutar äta mat med gluten i. Ungefär en tredjedel av personer med IBS uppger att det nästan är helt symtomfria då det äter en glutenfri kost.

Idag finns det mesta att få som glutenfritt. Det finns mängder av pasta, ris, bröd och nyttiga snacks att få som är glutenfria. Så du behöver aldrig vara orolig att det inte finns ett glutenfritt substitut till det du är van att äta. Dessutom är oftast glutenfri pasta och bröd hälsosammare än de vanliga då glutenfria produkter är väldigt näringsrika. Dessutom så kan du med stor sannolikhet omvandla dina favoritrecept till glutenfria genom att bara byta ut några ingredienser. Då det blivit lite av en trend att utesluta gluten har även många restauranger och caféer hakat på trenden, så vill du lyxa och på restaurang så erbjuder många idag glutenfria alternativ. Så det kommer aldrig kännas som något problem att inte äta gluten speciellt då du använder dig av matkasse.

Är man ovan att handla glutenfritt kan det vara lite svårt att hitta vilka matvaror som är glutenfria och inte. Många måste vrida och vända på innehållsförteckningar för att kunna utläsa om produkten innehåller gluten. Det kan vara lite svårt för dig som aldrig handlat glutenfritt innan, men med en matkasse slipper du dessa funderingar då du får hem kassen med färdiga recept.

För dig som inte riktigt har koll på vad som innehåller gluten eller vad gluten egentligen är ska vi på Brakasse förklara det för dig, då det kan vara lite krångligt då man står i affären och inte vet vad exakt gluten är för något. Gluten är ett protein som finns i sädesslag naturligt. Du kan finna gluten i till exempel vete, råg, spelt, enkornsvete, emmervete, malt och korn. Detta finns bland annat i pasta, ris, bröd (nästan alla bageriprodukter) och mjöl. Men gluten finns även i produkter du kanske inte trodde som till exempel choklad. Choklad kan många gånger innehålla spår av spannmål, men såklart finns det glutenfria alternativ även för choklad. Många färdiga såser innehåller gluten då de ofta består utav förtjockningsmedel som ofta har gluten i sig. Även frysta färdiga köttbullar kan innehålla gluten då ströbrödet i dessa ofta är gjort på vetemjöl. Dock så finns det ju såklart ett glutenfritt ströbrödsalternativ så köttbullar kan man fortsätta äta även om man väljer en kost utan vetemjöl.

Gluten i sig innehåller egentligen inte så mycket näringsrikt men får oftast produkter att hålla ihop (så som bröd och pasta). Denna typ av protein kan för många människor vara svår att bryta ned i tarmen, vilket resulterar i magknip och andra magkrämpor som vi gärna vill undvika. Till exempel så är havremjöl hälsosammare än vanligt vetemjöl då det innehåller mer fibrer och är kolesterolsänkande och för dig som tränar en del är det viktigt med att få i sig bra med näringsrika proteiner.

Att välja bort gluten kan även boosta din hud till det bättre. Många uppger att “knottrorna” som många har på sina överarmar försvunnit då de lagt om sin kost och att huden på armarna känns lenare och slätare. Även ansiktet kan upplevas mindre svullet och porer bli mindre synliga. Att utesluta gluten kan vara det enklaste och naturligaste skönhetstipset! Så testa leva glutenfritt ett tag för att se resultaten som kan ske i din hud och du kanske slipper lägga pengar på dyra hudprodukter som inte fungerar.

Vi på Brakasse har försökt välja ut de bästa matkassarna så de ska passa just dig och din livssituation och vi hoppas du finner en kasse som passar. Ibland kan man få testa några olika typer av kassar innan man finner den perfekta men vi hoppas det blir en rolig och inspirerande tid då du testar dessa matkassar.

Glutenfri matkasse för två personer

Då det blivit väldigt populärt att välja bort gluten är det idag många unga personer som köper hem glutenfritt, då kanske inte en matkasse anpassat för en stor familj behövs i hushållet. Då har vi på Brakasse plockat fram olika matkassar som passar just för det lite mindre hushållet, så nu slipper ni sitta och leta efter en kasse som innehåller mat som räcker till just två personer och ni behöver inte köpa de stora kassarna så det blir onödigt mycket matsvinn, vilket är bättre för både miljön samt er ekonomi. Så suveränt för er då ni slipper fundera och räkna ut onödiga kostnader. Dessutom så kommer det kännas bättre i miljö-hjärtat då ni vet att det inte kommer förekomma lika mycket matsvinn.

Även om man är en liten familj är det skönt att slippa vardagsstressen som uppstår med att hinna handla efter jobbet och diskussionen som kan uppstå över vad man ska laga för mat vareviga dag. Så unna er en färdig matkasse och njut av tiden som blir över och det eventuella tjafset som kan uppstå. Ha istället en rolig stund med matkassen och testa på olika recept – troligen kommer ni vidga era smaklökar efter att ha testat några olika kassar!