HelloFresh eller Mat.se

HelloFresh har länge varit en känd matkasse i USA. Mat.se är egentligen en matvarubutik online som nu levererar matkassar.

Både HelloFresh och Mat.se är omtyckta bland kunder, och har mängder med matkassar som levereras i flera länder. På Trustpilot har HelloFresh 3,4 av 5 i betyg vilket är mer än Mat.se som har 2,1 av 5.

HelloFresh

HelloFresh levererar matkassar med fokus på färska råvaror. Du får välja mellan ett antal maträtter varje vecka för att kunna komponera din egen meny.

Mat.se

Mat.se är en matvarubutik online som också levererar färdiga matkassar. Du betalar endast för priset på råvarorna och kan enkelt byta ut recept.

Pris: Mat.se är billigare

På Brakasse vill vi att jämförelserna ska bli så rättvisa och tydliga som möjligt och därför brukar vi försöka välja ut matkassar från varje leverantör som liknar varandra. När det kommer till Mat.se är det lite svårt eftersom de endast har en färdigplanerad matkasse.

Vi har ändå valt att jämföra den med matkassen på HelloFresh som heter klassiskt, då vi tycker att det är deras mest standard kasse.

Det är ändå svårt att jämföra priset, för hos Mat.se betalar du för råvarorna och inte ett fast pris för matkassen. Det innebär att kassens pris kommer att variera vecka för vecka, beroende på vilka recept den består av. Vi har dock tittat på ett antal veckor och räknar med att kassen i genomsnitt kostar mellan 750 – 850 kronor.

Matkassen från HelloFresh kostar 925 kronor, vilket gör kassen dyrare. Hos Mat.se kan du också styra priset på din matkasse eftersom du kan välja mellan väldigt många olika recept. Vill du ha en billigare matkasse kan du välja billiga recept.

HelloFresh kostar 925 kronor. Mat.ses kasse kostar i genomsnitt 750 – 850 kronor.

Beställning: HelloFresh är enklare

Vi tycker egentligen att båda leverantörerna har lämnat en del kvar att önska gällande hur enkelt det är att beställa. Det vi stör oss på hos HelloFresh är att du i första steget bara ser priset per portion. För att se det totala priset på kassen måste du klicka dig vidare till steg två, och för att komma dit behöver du först skapa att konto. Även om vi gillar att kunna se portionspriset vill vi enkelt kunna se kassens totala pris.

Det som gör det lite bökigt hos Mat.se är att vi har svårt att få ett snabbt svar om de levererar till vår adress eller inte. Svaret får vi först när vi har skapat ett konto och loggat in. Sådan information vill vi enkelt få direkt när vi väljer matkasse.

Det som ändå gör att HelloFresh får vår poäng är att de har flera olika färdigplanerade matkassar att välja bland. Mat.se har bara en, och sedan kan du sätta ihop din helt egna matkasse. Men vi tror att en av anledningarna till att många köper en matkasse är att slippa göra så mycket egen planering.

Leverans: Mat.se är smidigare

På den här punkten tar Mat.se absolut hem poängen. Du kan få din matkasse dagen efter att du har gjort din beställning. Ibland kan du till och med få den samma dag. Det här är såklart tack vare att du egentligen inte beställer en regelrätt kasse, utan du beställer råvaror som automatiskt har plockats ihop åt dig utifrån recept du har valt.

Recept: Mat.se är godare

Mat.se har över 3 000 olika recept du kan välja mellan, vilket gör att det verkligen finns något för alla smaker och alla typer. Det finns recept med olika svårighetsgrader – för vem har sagt att man inte gillar att laga mat bara för att man köper hem en matkasse? Eftersom du beställer hem råvarorna blir det också enkelt att lägga till eller ta bort saker i receptet.

Vi måste ändå säga att vi verkligen gillar maten som HelloFresh erbjuder också. De har mycket goda och enkla recept och det märks att fokus ligger på färska råvaror.

Mat.se får ändå vår poäng här eftersom flexibiliteten blir så pass stor och då smak är en subjektiv fråga kan vi enkelt säga att här finns något för alla smaker.

Slutsats: Mat.se är bättre

I vår jämförelse tycker vi att fyra aspekter bäst redovisar för hur bra en matkasse är, nämligen:

  1. Hur bra priset är; är den billig?
  2. Hur bra beställningen är; är det lätt?
  3. Hur bra leveransen är; är det smidigt?
  4. Hur bra recepten är; är det gott?

Priset hos Mat.se kommer att variera beroende på menyn då du endast betalar för råvarorna. Oftast blir dock Mat.se billigare. 0–1 till HelloFresh vs Mat.se.

Gällande beställningen går vår poäng till HelloFresh. Vi tycker de är lite tydligare och vi gillar att de har fler än en färdig matkasse att välja på. 1–1 till HelloFresh vs Mat.se

När det kommer till leveranser får Mat.se absolut vår poäng. De levererar dagen efter beställning och ibland till och med samma dag. 1–2 till HelloFresh vs Mat.se.

Gällande maten tycker vi att det är lite svårt, då HelloFresh verkligen har bra recept. Mat.se ger en dock större flexibilitet med över 3 000 olika recept att välja på. 1–3 till HelloFresh vs Mat.se. Mat.se vinner alltså vår jämförelse, mest tack vare deras stora flexibilitet och snabba leveranser. Gillar du däremot att det mesta är färdigplanerat kan HelloFresh ändå vara en bättre kasse för dig.