HelloFresh eller Mathem

HelloFresh ä ren uppstickare bland matkassar. Mathem är matvarubutik online som även levererar färdiga matkassar.

Både HelloFresh och Mathem är omtyckta bland kunder, och har mängder med matkassar som levereras i flera länder. På Trustpilot har HelloFresh 4,4 av 5 i betyg vilket är mer än Mathem som har 4,2 av 5.

HelloFresh

HelloFresh levererar matkassar med fokus på färska råvaror av premiumkvalitet. Goda recept som är enkla att följa.

Mathem

Mathem är en känd matvarubutik online som också levererar matkassar. Har ett mycket stort leveransområde.

Pris: Mathem är billigare

För att jämförelsen ska bli så likvärdig som möjligt har vi valt att jämföra två liknande kassar. Det kan dock vara svårt ibland att jämföra priset rakt av då olika leverantörer fokuserar på olika faktorer och endast priset säger inte så mycket.

Vi har valt att jämföra HelloFreshs familjevänliga kasse med Mathems familjekasse. Vi har hos båda leverantörerna angett att vi är fyra personer som vill få recept och råvaror för fem stycken middagar i veckan.

Priset på HelloFreshs matkasse presenteras i första steget endast per portion och är 44,90 kronor. Det totala priset för matkassen plus 29 kronors frakt visas i steg nummer två i beställningen och ligger på 925 kronor.

Hos Mathem blir det totala priset för kassen 829 kronor. Det vill säga cirka 100 kronor billigare än HelloFresh. Priset per portion för Mathems kasse blir 41,45 kronor.

Anledningen till att Mathem kan ha så pass prisvärda matkassar är troligtvis för att de är en matvarubutik i första hand och kan köpa in riktigt stora mängder av allting. De skulle också köra ut sina transporter oavsett om matkassarna fanns eller inte.

HelloFresh kostar 925 kronor. Mathems kasse kostar 829 kronor.

Beställning: Mathem är enklare

Det märks tydligt att Mathem är en riktig online butik, eftersom det är mycket enkelt att beställa via dem. Du kan skriva in ditt postnummer redan innan du har lagt något i varukorgen och se vilka leveransalternativ som finns för dig. Dessa kan dock komma att ändras när du lägger till matkassen då kassen inte levereras alla dagar. Men det syns väldigt tydligt vilka dagar och tider du kan få leverans.

Matkassarna presenteras väldigt tydligt både hos Mathem och hos HelloFresh, och det är enkelt att jämföra de olika matkassarna. Hos Mathem kan du dock inte ändra antalet personer kassen ska vara anpassad för, utan alla matkassar är för fyra personer.

Det är lite irriterande att HelloFresh endast presenterar priset per portion i första steget och du måste klicka dig vidare till steg två, där du behöver skapa ett konto, för att se det totala priset.

Leverans: Mathem är smidigare

Även här tar Mathem hem poängen och detta gör de tack vare att de faktiskt är en matvarubutik online och inte enbart en leverantör av matkassar. Mathem levererar sina matkassar flera dagar i veckan och du kan själv välja både dag och tid för din leverans.

Även om du väljer ett relativt stort tidsspann hos Mathem blir det smidigt eftersom du samma dag som leveransen kommer får ett sms med den exakta tiden för leveransen. Blir din leverans försenad kommer du blir meddelad om detta och få en ny beräknad tid. Mycket smidigt eftersom du bara behöver vara hemma under en väldigt kort tidsperiod för att kunna ta emot din matkasse.

Recept: HelloFresh är godare

Vi tycker att HelloFresh har snäppet godare måltider än vad Mathem erbjuder. HelloFresh har fokus på att leverera riktigt färska råvaror och det märks på maten. Eftersom råvarorna ska vara färska innebär det också att maten blir säsongsbetonad, något vi gillar.

Hos HelloFresh får du också större valmöjlighet eftersom du kan välja mellan 12 olika recept varje vecka. Det gör det möjligt för dig att sätta ihop en matkasse som faller dig och din familj i smaken.

Hos Mathem har du inte möjlighet att byta ut maträtter, utan kassen är helt färdigplanerad. En konsekvens av att de försöker hålla nere priserna. Recepten har dock stor variation och maten är både god och lättlagad.

Slutsats: Mathem är bättre

I vår jämförelse tycker vi att fyra aspekter bäst redovisar för hur bra en matkasse är, nämligen:

  1. Hur bra priset är; är den billig?
  2. Hur bra beställningen är; är det lätt?
  3. Hur bra leveransen är; är det smidigt?
  4. Hur bra recepten är; är det gott?

Mathem är cirka 100 kronor billigare än HelloFresh. Du kan dock inte förvänta dig lika hög kvalitet på råvarorna hos Mathem. 0–1 till HelloFresh vs Mathem.

Även när det gäller beställningar tar Mathem hem poängen. Det är mycket enkelt att göra en beställning och det är väldigt tydligt när du kan få leveranser. 0–2 till HelloFresh vs Mathem.

Vi ger poäng till Mathem även i kategorin för leveranser. Här har du möjlighet att välja leveransdag och tid. Du får också ett sms med exakta leveranstiden. 0–3 till HelloFresh vs Mathem.

När det kommer till recepten kommer HelloFresh att få vår poäng. Maten är godare samt att du har möjlighet att komponera din egen veckomeny genom att byta ut recept. 1–3 till HelloFresh vs Mathem. Mathem vinner alltså vår jämförelse mot HelloFresh. Detta tack vare att priset är lägre och Mathem har större valmöjligheter när det gäller leveranser. Är matens kvalitet det viktigaste för dig kanske du däremot inte håller med oss.