LCHF matkasse

För några år sedan fanns det knappt, men idag finns det många olika alternativ för dig som letar LCHF matkasse. Brakasse jämför dessa.

Många är väldigt nyfikna på att testa LCHF-mat, eller lågkolhydratkost som det också heter, antingen för sin allmänna hälsas skull eller för viktnedgång. LCHF-diet är godkänd av Socialstyrelsen för behandling av diabetes typ 1 och typ 2, samt övervikt. Men till skillnad från andra dieter behöver man inte räkna några kalorier, det gäller istället att välja rätt sorts mat.

LCHF står för Low Carb, High Fat, och innebär är att man försöker undvika kolhydrater så mycket man kan, speciellt snabba kolhydrater som socker och vitt bröd. Men ska även undvika pasta, potatis och annan stärkelserik mat och istället ersätta den med mer fetthaltiga produkter och mejeriprodukter som skaldjur, fisk, kött, ägg, grönsaker, äkta smör och grädde. Man skippar helt enkelt kolhydraterna och tar mer av till exempel kyckling, grönsaker och feta såser.

LCHF är bra för folk som har ett sockerberoende, eftersom man nästan helt ska undvika socker, vilket inom en ganska kort tid kommer göra att sockersuget minskar. Dieten är även bra för folk som har en orolig mage, då det mesta av den lågkolhydratiga maten är väldigt snäll för magen. Stärkelserik mat kan i många fall göra att vi får ont i magen och att magen svullnar upp.

Det kan vara en djungel att hitta recept som man tycker om, och det kan vara förvirrande att veta vad man ska undvika och inte i sin lågkolhydratkost, speciellt om man är ny när det gäller LCHF. Man kanske inte har koll på vad som är kolhydrater och inte. Därför har de som skapat matkassarna tänkt ut allt så att du ska slippa behöva göra det själv. De vill att du ska kunna fokusera på annat än bara matlagning, så en matkasse är en perfekt start på din LCHF-resa och gör det lättare att väl komma igång. Många har problem att just komma igång när det gäller dieter, det är lätt att tänka att ”jag tar tag i det på måndag” hela tiden, men den måndagen kommer aldrig.

Därför har vi på Brakasse sammanställt olika LCHF-matkassar som ska passa så många som möjligt, oavsett om man har några allergier eller inte, för att kunna ge människor den där lilla sparken för att kunna komma igång med sin nya livsstil. Du ska inte behöva prova tiotals matkassar och bli besviken på att de inte var så bra som du trodde. Vi i teamet har provat väldigt många matkassar och rekommenderar bara de bästa till er.

Jämför LCHF-matkassar

Det kan vara väldigt svårt att veta vad man kan laga för slags mat när man precis börjat sin LCHF-resa. Det finns ju så mycket olika råvaror ute på marknaden, och det är svårt att veta vad man själv gillar om man aldrig har testat LCHF förut. Det kan vara svårt att veta vad som är stärkelserik mat, som man bör undvika när man äter lågkolhydratkost.

Det kan även vara svårt att veta vad för recept man ska laga. Därför har vi på Brakasse valt ut de bästa matkassarna så att du ska slippa göra det. Vi är ett team som tillsammans har testat massa olika matkassar för att tillsammans tagit beslut om vilka som är de bästa. Flera i vårt team äter LCHF-kost privat och tycker att alla dessa matkassar har varierande utbud och fokuserar på kvalité med mycket ekologiska råvaror med mera.

Matkassarna varierar så pass mycket att även den mest kräsna personen kommer hitta någonting som passar. Det finns matkassar som är inriktade på enbart viktnedgång, där recepten är grundligt utvärderade vad gäller kalorier och näring, för att maximera viktnedgång på ett hälsosamt sätt. Det finns även matkassar gjorda för människor med typ 1 och typ 2 diabetes, som fokuserar på att minska blodsockernivån.

Att äta lågkolhydratkost är väldigt bra för personer med högt blodtryck då kosten minskar blodtrycket eftersom man äter mindre mat med stärkelse i, vilket höjer blodtrycket. LCHF är även bra för kolesterolet.

Varför man går ned i vikt av en LCHF-diet är för att blodsockret håller sig på en mer jämn nivå, vilket ofta gör att fettförbränningen ökar. Lågkolhydratkost gör även att man håller sig mätt längre, eftersom man äter mat med mycket fett och protein, som ger en bättre mättnadskänsla än vad pasta gör till exempel. Eftersom man håller sig mätt längre gör det automatiskt att man äter mindre kalorier. För det är bevisat att underskott av kalorier garanterar viktnedgång.

Antalet kalorier ett recept har i matkassarna står alltid i recepten, så det är lätt att hålla koll på sitt kaloriintag under en dag. Ett exempel på en LCHF-måltid kan vara ostfyllda lövbiffar med kryddsmör och stekta grönsaker. Det är en måltid man kommer hålla sig mätt på ett bra tag. En lakto-ovo-vegetarisk rätt kan till exempel vara en ostvåffla med tomat, pesto och mozzarella.

Det finns olika varianter av LCHF. Det finns strikt LCHF, där endast 2% av ens kaloriintag på en dag ska komma från kolhydrater. Sen finns det normal LCHF, där kaloriintaget av kolhydrater är maximalt 5%. Och sen finns det en mer fri variant som kallas liberal LCHF som har gräns på 10% kolhydrater. Självklart finns det matkassar för alla varianter av LCHF, som är tydligt markerade vilka som är vilka.

En matkasse kan vara en start för en person som inte gillar eller inte är van att laga mat hemma. Man kanske känner att man inte har någon fantasi till att hitta nya recept, speciellt efter en lång arbetsdag. Då är det smidigt att bara kunna få hem en kasse med färdiga råvaror och recept istället för att först tvingas hitta recept själv, och sen gå till affären och köpa allting, när man kunde sparat den tiden och gjort något annat istället, som till exempel gått till gymmet eller umgåtts med familjen.

Många är även väldigt trötta när de kommer hem från jobbet, och då är det lätt att bara beställa hem hämtmat eller slänga ihop någon näringsfattig rätt bara för att det går fort. Man orkar inte göra alla de sakerna som att handla och hitta råvaror bara för att få i sig lite mat, utan man vill till soffan så snabbt som möjligt.

Bland de tröttaste personerna som finns är småbarnsföräldrar, de har inte ork att ställa sig och laga näringsrik mat varje dag. Men det är extremt viktigt att barn får i sig näring i maten. Då är en matkasse perfekt, det är bara att ta fram ett recept ur påsen och se vad man behöver, och sen bara plocka upp allt från kassen och börja laga. Allt finns hemma redan, så det är lätt att komma igång.

Matkassen gör att man får mer tid att umgås med dem man tycker om. Istället för att behöva krångla i köket kan man göra matlagningen rolig genom att involvera hela familjen och låta alla få laga recepten. Recepten är klara och tydliga så att vem som helst ska kunna följa dem. Det blir som en familjeaktivitet att laga mat tillsammans och man maximerar tiden att umgås. Det kan även få barnen att bli intresserade av recept och matlagning, vilket kommer gynna dem i framtiden.

Det gör även att en familj som inte brukar testa så mycket olika rätter får chans att variera sig, och lära barnen att tycka om olika rätter. Det blir även roligare att bjuda hem gäster då man vet att man har allting hemma istället för att behöva panikhandla i sista sekunden när man märker att saker till det man ska laga fattas.

Att handla i affären är ett stressmoment för många människor. Man tycker det är jobbigt med mycket folk, köer, kort som krånglar när man ska betala. Det kan bli många impulsköp och man köper ofta det man är sugen på i stunden, vilket ofta är snabba kolhydrater som godis och läsk. Impulsköp gör att handlingen blir dyrare. Planering när det gäller matinköp är A och O för att hålla sin matbudget, så att matkassar är bra för plånboken råder det inga tvivel om.

Man slipper tänka på transportkostnader för att ta sig till mataffäre. Man kanske måste åka buss för att ta sig till affären, och att åka buss är inte billigt. Bensin till bilen är heller inte speciellt billigt, och absolut inte bra för miljön. Det kan även vara krångligt att behöva bära in alla matkassar när man varit i affären.

Det kanske är riktigt ruggigt väder ute, vilket kan göra att maten man köpt kanske förstörs på grund av vädret. Man kan även riskera att tappa kassarna medan man bär dem, eller att de går sönder. Man kanske heller inte har någon bil att kunna transportera kassarna i, och det är inte alltid optimalt eller smidigt att ha med kassarna på bussen. Då är det perfekt att få sina matkassar levererade ända fram till dörren. Det enda man behöver göra då är att flytta påsarna från hallen till köket.

Ur ett miljöperspektiv är en matkasse bra eftersom det minskar svinn. Man slänger inte lika mycket mat eftersom allt är planerat till punkt och pricka vad gäller vad man ska använda råvarorna till. Det är ingenting som hinner bli gammalt eller gå ut i datum eftersom det är noga planerat när råvaran ska användas och i vilket recept. Man behöver heller inte oroa sig för att man råkat köpa för mycket av någonting då det är noga utmätt hur mycket som behövs för respektive rätt.

Det gör det väldigt snällt mot plånboken, då det blir billigare att använda upp allt man köpt istället för att behöva slänga och köpa nytt. Bra för både miljön och plånboken. Det kan även vara tråkigt att ”tvingas” äta upp allting man köpt bara för att man köpt för mycket, när man istället för att tvingas äta någonting kunde provat en helt ny rätt för samma peng. Det lär även barnen hur viktigt det är att inte slänga mat och äta upp all mat man fått på tallriken.

Experter som har gjort matkassarna har tänkt på det mesta, att minimera tiden i köket och maximera näringsinnehållet, allt för att underlätta för oss där hemma. Det är personer med lång erfarenhet och kunnighet inom lågkolhydratkost som satt ihop matkassarna. Det finns matkassar utformade för bland annat vegetarianer, lakto-ovo-vegetarianer och pescetarianer.

Det går även att byta ut vissa råvaror i kassarna ifall man har allergier och liknande. Har man till exempel fått utskrivet av läkare hur många kalorier man får äta varje dag, finns det kalorianpassade kassar. Man gör sig själv, sin plånbok och naturen en tjänst genom att beställa hem en matkasse.

Om någon matkasse man börjat prenumerera på inte skulle falla en i smaken går det självklart att avbryta prenumerationen och testa en annan istället. Vi skulle faktiskt rekommendera att testa några olika först, det gör det även väldigt billigt i början eftersom många av matkassarna har en prova-på period.

Man kan när som helst avbryta sin prenumeration på en matkasse. Att prenumerera på en matkasse tar bort orosmoment i vardagen och fokuserar på människors psykiska och fysiska hälsa.

LCHF matkasse för två personer

Ibland kanske man inte vill ta med hela familjen på LCHF-resan, barnen kanske inte tycker om en del av rätterna till exempel. Då är det väldigt bra att det finns matkassar anpassade för 2 personer.

Det håller budgeten i schack och man håller barnen glada. Eller så kanske man vill ha med hela familjen på LCHF men vill kunna prenumerera på 2 stycken olika matkassar, en person i familjen kanske är vegetarian och behöver lite annan mat än de andra i familjen. Då är det perfekt att kunna få hem 2 olika matkassar som tillsammans bildar måltider för en hel familj, med väldigt mycket variationer på recept. Matkassar för 2 personer är även perfekt för par som vill starta sin resa tillsammans, och då kan man turas om att välja matkasse.

En matkasse är en perfekt start på en ny livsstil, den du alltid skjutit upp men som vilat i bakhuvudet hela tiden. Det gäller bara att ta tag i den, och vi på Brakasse vet att bra mat kan göra underverk för människors hälsa och välmående.