Linas Matkasse eller HelloFresh

Linas Matkasse är kanske första företaget som man tänker på när man tänker matkassar, men HelloFresh är intressanta uppstickare.

Både Linas Matkasse och HelloFresh är omtyckta bland kunder, och har mängder med matkassar som levereras i flera länder. På Trustpilot har Linas Matkasse 3,8 av 5 i betyg vilket är mindre än HelloFresh som har 4,4 av 5.

Linas Matkasse

Linas Matkasse är en matkasse som finns i många orter. Utbudet är stort och idéen är bra. Linas Matkasse är bland dom billigare matkassarna, detta då man kan köpa in råvaror i stora mängder.

HelloFresh

HelloFresh är en matkasse med ett unikt koncept. HelloFresh är en matkasse där du får välja mat. Du får ett antal förslag och får välja vad du eller familjen känner för att äta under kommande vecka.

Pris: HelloFresh är billigare

Priset kan vara lite komplicerat att enkelt sammanfatta då både Linas Matkasse och HelloFresh har matkassar av olika typer och priser. Speciellt svårt blir det eftersom att hur många man är och hur ofta man vill ha matkassen påverkar priset per portion, ju fler man är och ju oftare man vill ha matkassen, desto billigare blir priset per portion.

Vi på Brakasse har försökt att plocka ut standardkassen hos båda matkassar, hos Linas Matkasse blev detta matkassen “Klassiskt och inspirerande”. På HelloFresh blev det istället “Klassiskt”. För att ge ett hum om prisskillnaderna mellan matkassarna har vi angivit att vi är en familj på fyra personer som vill ha matkasse fem dagar i veckan.

Linas Matkasse visar 998 kr totalt. Detta räknar man per vecka. 998 kr delat på fem måltider och fyra personer blir 49,90 kr. HelloFresh visar istället 44,80 kr per portion, fast med en leveransavgift på 29 kr i veckan. Här behöver vi lite matte för att få fram det korrekta portionspriset. Portionspriset var som tidigare nämnt 44,80 kr. På en vecka för fyra personer med fem leveranser blir detta 896 kr. Addera leveransavgiften på detta och vi får 925 kr.

Linas Matkasse kostar 998 kr. HelloFresh kostar 925 kr.

Beställning: Linas Matkasse är enklare

Både Linas Matkasse och HelloFresh har en smidig orderprocess som är enkel att förstå. Linas Matkasse är däremot mycket enklare att jämföra med alternativen, detta då man får tillgång till ordersidorna utan att först skapa ett konto. Vill du utforska lite närmare kring när HelloFresh levererar matkassar i ditt område eller få mer faktisk information om hur det fungerar där du bor, då får du skapa ett konto. På Linas Matkasse är du däremot fri att utforska hur det ligger till och skapa ett konto först när du vill beställa.

Leverans: Linas Matkasse är smidigare

För dig som köper en matkasse av Linas Matkasse är leveransen enkel. Du får din matkasse på söndagar eller måndagar mellan 17:00 till 22:00. Dagen före leveransen får du en mer exakt tid som du kan följa på ditt konto. Skulle du inte vara hemma blir du kontaktad av chauffören och får din matkasse ställd utanför dörren.

HelloFresh däremot ger inte lika tydliga direktiv kring leverans. Du anger själv ett tidsfönster då du vill ha din matkasse levererad, och denna kan variera vecka till vecka. Vill du se eller ändra denna kan du precis som på Linas Matkasse logga in på ditt konto, via hemsidan eller appen.

Recept: HelloFresh är godare

Det råder ingen tvekan om att HelloFresh är godare. Smak är ju väldigt subjektivt, och båda matkassar har du mat som många gillar. Inget konstigt eller märkvärdigt med det, däremot har HelloFresh en stor fördel gentemot Linas Matkasse, nämligen att man lite själv kan välja och vraka bland olika recept.

Vad gäller matkassar på Linas Matkasse är detta inte möjligt i samma uträckning. En del matkassar går att anpassa, andra inte. Hos HelloFresh kan du på samtliga kassar välja. Du presenteras varje vecka med 12 recept, där du får välja fritt vad du önskar att äta. Att HelloFresh därför blir godare än Linas Matkasse för dig är granska självklart.

Slutsats: HelloFresh är bättre

I vår jämförelse tycker vi att fyra aspekter bäst redovisar för hur bra en matkasse är, nämligen:

  1. Hur bra priset är; är den billig?
  2. Hur bra beställningen är; är det lätt?
  3. Hur bra leveransen är; är det smidigt?
  4. Hur bra recepten är; är det gott?

Vad gäller priset vinner HelloFresh. Däremot inte med en större marginal, men HelloFresh är billigare än Linas Matkasse. 1-0 till HelloFresh vs Linas Matkasse.

När det kommer till beställningen vinner Linas Matkasse. Linas Matkasse är en lättare matkasse att beställa än HelloFresh. 1-1 till HelloFresh vs Linas Matkasse.

Vad gäller leveransen vinner Linas Matkasse. Linas Matkasse levereras lite smidigare än HelloFresh för dig som inte känner att du behöver anpassa tider för leveranser lika noggrant veckovis. 2-1 till Linas Matkasse vs HelloFresh.

När det kommer till recepten vinner HelloFresh. HelloFresh är en godare matkasse än Linas Matkasse. 2-2 till Linas Matkasse vs HelloFresh.

Enligt vårt sätt att testa får matkassarna lika många poäng, HelloFresh vinner därför inte med stor marginal, men HelloFresh vinner vårt test. Anledningen till det är att matkassarna är så jämlika, men HelloFresh är ett billigare alternativ vilket vi tror att många värderar högt, speciellt när skillnaderna är så få.