Linas Matkasse eller Mathem

Linas Matkasse är en känd leverantör. Mathem är mest känd som matvarubutik online men levererar även färdiga matkassar. Vilket väljer man?

Både Linas Matkasse och Mathem är omtyckta bland kunder, och har mängder med matkassar som levereras i flera länder. På Trustpilot har Linas Matkasse 3,8 av 5 i betyg vilket är mindre än Mathem som har 4,2 av 5.

Linas Matkasse

Linas Matkasse levererar matkassar till de flesta orter i Sverige. Fokus ligger på god och lättlagad mat komponerad av en dietist.

Mathem

Mathem är i första hand en matvarubutik online men levererar också matkassar. Levererar till nästan hela Sverige och lämnar alltid exakt leveranstid.

Pris: Mathem är billigare

Det är inte alltid helt enkelt att göra en rättvis prisjämförelse eftersom leverantörerna har olika matkassar i sitt utbud. Vi försöker dock alltid att jämföra så liknande kassar det bara går mellan de två olika leverantörerna.

I det här fallet har vi valt att jämföra Linas klassiskt och inspirerande matkasse med Mathems familjekasse. Vi gjorde det valet då Mathem anger att i familjekassen är det tre lättlagade recept och två stycken lite mer inspirerande recept.

Priset för Linas Matkasse för fyra personer som vill ha recept för fem dagar i veckan är 998 kronor. Priset för matkassen hos Mathem för samma antal personer och måltider är 829 kronor. Mathems kasse är alltså ganska mycket billigare.

Vill du ha en ekologisk matkasse har Mathem ett val för det, då kommer priset dock att öka till 999 kronor. Linas Matkasse har inte någon ekologisk kasse.

Linas Matkasse kostar 998 kronor. Mathems kasse kostar 829 kronor.

Beställning: Mathem är enklare

Även om Linas Matkasse också har en väldigt enkel och tydlig beställningsprocedur ger vi ändå poängen i den här kategorin till Mathem. Mathem är framför allt en matvarubutik online och det gör det mycket smidigt att beställa.

Du kan välja leveransdag och tid redan innan du lägger din beställning. Matkassarna levereras dock inte varje dag, och du kan behöva ändra din valda leveransdag när du har lagt till en matkasse i din varukorg.

Matkassarna är dock tydligt presenterade hos båda leverantörerna och det råder inga tvivel om vilka kassar som finns, samt vilka val du kan göra angående antal personer och måltider. Hos Mathem kan du dock inte ändra antalet personer, alla matkassar är planerade för fyra personer.

Vi gillar också att båda leverantörerna gör det väldigt enkelt att få reda på om de levererar till min adress eller inte. Hos Mathem kan du som sagt få upp leveransalternativ redan innan du påbörjat din beställning. Hos Linas Matkasse får du skriva in ditt postnummer innan du ser alternativen för de olika matkassarna.

Leverans: Mathem är smidigare

Egentligen blir det nästan lite orättvis att jämföra Mathem och Linas Matkasse när det kommer till leveranser. Eftersom Mathem också är en matvarubutik online som levererar i princip över hela Sverige, alla dagar i veckan så kan matkassarna åka i samma transport. Matkassarna levereras dock inte varje dag utan endast några dagar i veckan.

Den största fördelen är att du själv får välja leveranstid på dygnet. Du kan välja mellan att ha ett spann som sträcker sig i princip över hela dagen eller endast några timmar. På leveransdagen får du alltid ett sms där den exakta beräknade leveranstiden är planerad. Skulle din leverans bli försenad blir du meddelad om det via sms. Det innebär att du alltid bara behöver vara hemma under en mycket kort tidsperiod för att kunna ta emot din leverans.

Hos Linas Matkasse kommer leveranserna sen eftermiddag/kväll och du blir kontaktad någon dag i förväg om mer exakt tid.

Recept: Linas Matkasse är godare

Vi på Brakasse tycker att maten hos Linas Matkasse och Mathems kassar är väldigt likvärdig. Recepten liknar varandra och det är för det mesta god, klassisk vardagsmat som går hem hos dem flesta. Recepten är enkla att följa och maten tar rimligt med tid att tillaga.

Det som gör att Linas Matkasse ändå får vår röst i frågan är att de ger dig möjligheten att byta ut recept för veckan. Du kan välja mellan cirka 30 olika recept och på så vis komponera din egen veckomeny och byta ut ett recept som du inte gillar. Hos Mathem är veckomenyn fast och du kan inte byta ut recept.

Slutsats: Mathem är bättre

I vår jämförelse tycker vi att fyra aspekter bäst redovisar för hur bra en matkasse är, nämligen:

  1. Hur bra priset är; är den billig?
  2. Hur bra beställningen är; är det lätt?
  3. Hur bra leveransen är; är det smidigt?
  4. Hur bra recepten är; är det gott?

Mathem är cirka 150 kronor billigare än Linas Matkasse, en relativt stor prisskillnad med andra ord. 0–1 till Linas Matkasse vs Mathem.

Gällande beställningarna går vår poäng också till Mathem. Det var dock jämn kamp och Mathem vann endast för att du kan välja leveransdag och tid redan innan du klickar i din beställning. 0–2 till Linas Matkasse vs Mathem.

Även för leveranser ger vi poäng till Mathem. Du får välja tidsspann själv och får sms med exakt leveranstid på leveransdagen. 0–3 till Linas Matkasse vs Mathem.

Båda leverantörerna har god mat med enklare recept. Linas Matkasse får dock poängen eftersom du kan byta ut recept på veckomenyn. 1–3 till Linas Matkasse vs Mathem.

Mathem vinner alltså vår jämförelse men det innebär inte att deras matkasse passar just dig bättre. Vi har alla olika preferenser och olika smak.