Linas Matkasse eller Matkomfort

Linas Matkasse är en välkänd matkasse. Matkomfort har ett helt nytt koncept med kockförberedd mat. Vi bedömer vilken som är bäst.

Både Linas Matkasse och Matkomfort är omtyckta bland kunder, och har mängder med matkassar som levereras i flera länder. På Trustpilot har Linas Matkasse 3,8 av 5 i betyg vilket är mindre än Matkomfort som har 4,8 av 5.

Linas Matkasse

Linas Matkasse är en familjevänlig kasse som levererar på många ställen i Sverige. Tack vare sin storlek kan de beställa in mycket råvaror och på så vis sänka sina priser.

Matkomfort

Matkomfort är kockförberedda matkassar som levereras i Mälardalen. Målgruppen är hushåll som vill äta riktigt god mat, men vill slippa att gå på restaurang.

Pris: Linas Matkasse är billigare

Då olika matkassar har olika fokus och olika målgrupper kan de ibland vara väldigt svårt att göra en direkt jämförelse. Det blir som att jämföra äpplen med päron, och så blir lite fallet när vi jämför Linas Matkasse med Matkomfort. Matkomfort är kockförberedda matkassar där fokus ligger på mat av högsta kvalitet, då vore det konstigt om inte priset blev lite dyrare.

Vi på Brakasse har ändå försökt göra en så likvärdig jämförelse som möjligt och därför har vi valt att jämföra båda leverantörernas snabbkassar. Hos Linas Matkasse kallas den för Enkelt och lättlagat och hos Matkomfort kallas den för Vrooom.

Vi anger att vi är fyra personer och vi vill ha mat för fyra dagar i veckan. Det totala priset för Linas Matkasse blir 869 kronor medan det totala priset för Matkomforts kasse blir 960 kronor. Det är alltså i princip en hundralapp som skiljer sig. Båda matkassarna har alltid fri frakt.

Då bör du ändå ha i åtanke att maten hos Matkomfort är kockförberedd, vilket innebär att exempelvis såser och grytbaser kommer klara.

En annan faktor som är viktig att väga in i prislappen är att Linas Matkasse förväntar sig att du har ett förråd med basvaror hemma, medan Matkomfort endast förväntar sig att du har salt, peppar och något att steka i hemma. Prisjämförelsen kan därför bli lite missvisande, men vi får ändå gå på det faktiska priset som anges.

Linas Matkasse kostar 869 kronor. Matkomforts kasse kostar 960 kronor.

Beställning: Linas Matkasse är enklare

På den här punkten tycker vi förvisso att det är väldigt jämt, och båda leverantörerna har en relativt enkel och tydlig beställningsprocedur.

Det som gör att Linas Matkasse ändå får poängen är att vi känner oss lite osäkra på vad en del kassar hos Matkomfort innebär. Exempelvis Stockholmslådan har vi svårt att förstå om den endast levereras till Stockholm eller om maten på något sätt är ”Stockholmsinspirerad”.

Det är också lite otydligt i själva beställningsprocessen vart Matkomfort levererar. Du behöver klicka in dig på leveransområde för att se att de endast levererar till Mälardalen. När du gör din beställning kan du i princip göra klart hela beställningen innan du får besked om du kan få leverans eller inte.

Leverans: Linas Matkasse är smidigare

Även på den här punkten får vi ge vår poäng till Linas Matkasse. Främst för att Matkomfort har ett mycket begränsat leveransområde, och levererar endast i Mälardalen. Vi har förståelse för detta, då maten alltid är förberedd av kockar och skulle de ha flera kockar ute i landet skulle maten troligtvis smaka olika. Men vi tycker ändå att det är synd och skulle gärna se att de fanns åtminstone i Sveriges alla större städer.
Det som också drar ner betyget något för Matkomfort är att deras leveranser sker mellan klockan 14–22 på leveransdagen. Hos Linas Matkasse är spannet mer begränsat, där leveranser sker mellan klockan 17–22. Även om du dagen innan får en mer exakt leveranstid tycker vi att spannet är alldeles för stort, då många vill vara hemma när leveranser sker.
Hos Matkomfort sker leveransen dessutom på söndagar, och vi tror inte att många vill spendera hela söndagarna hemma för att vänta på en matkasse.

Recept: HelloFresh är godare

På den här punkten är det ingen fråga om saken om vem som vinner. Matkomforts mat är förberedd av kockar, och maten smakar som att du går på restaurang varje dag. Alla såser, grytbaser och liknande kommer förberedda, vilket innebär att du aldrig behöver försöka smaka upp maten på bästa sätt.
Enda fördelen hos Linas Matkasse är att du kan byta ut recept och sätta ihop din egen veckomeny.

Slutsats: Linas matkasse är bättre

I vår jämförelse tycker vi att fyra aspekter bäst redovisar för hur bra en matkasse är, nämligen:

  1. Hur bra priset är; är den billig?
  2. Hur bra beställningen är; är det lätt?
  3. Hur bra leveransen är; är det smidigt?
  4. Hur bra recepten är; är det gott?

Linas Matkasse är cirka 100 kronor billigare. Vi har då dessutom valt Matkomforts billigaste kasse. Vill du ha deras andra kassar är de betydligt dyrare. 1–0 till Linas Matkasse vs Matkomfort.

Gällande beställningarna går vår poäng också till Linas Matkasse. Deras beställningsprocess är tydligare gällande var de levererar samt vad kassarna innehåller. 2–0 till Linas Matkasse vs Matkomfort.

För leveranser ger vi Linas Matkasse en poäng. Detta för att Matkomfort levererar endast inom Mälardalen samt att tidsspannet för deras leveranser är större. 3–0 till Linas Matkasse vs Matkomfort.

Matkomforts mat är godare, utan tvekan. 3–1 till Linas Matkasse vs Matkomfort.

Linas Matkasse vinner men jämförelsen är svår då deras inriktningar är helt olika. Matkomfort levererar premiummat till högre pris medan Linas Matkasse förenklar vardagen.