Linas Matkasse eller Middagsfrid

Middagsfrid var den första matkassen ute på marknaden. Linas Matkasse har dock också lång erfarenhet. Vilken matkasse är bäst?

Både Linas Matkasse och Middagsfrid är omtyckta bland kunder, och har mängder med matkassar som levereras i flera länder. På Trustpilot har Linas Matkasse 3,8 av 5 i betyg vilket är mer än Middagsfrid som har 2,2 av 5.

Linas Matkasse

Linas Matkasse levererar till de flest ställen i Sverige och har bra flexibilitet genom att du kan byta ut recept och sätta ihop din egen veckomeny.

Middagsfrid

Middagsfrid har prisvärda kassar där fokus ligger på hållbar mat med mycket grönt som alltid är säsongsbetonat.

Pris: Middagsfrid är billigare

För att göra en så rättvis jämförelse som möjligt försöker vi alltid att välja två matkassar i leverantörernas utbud som är likvärdiga.

Denna gång har vi på Brakasse valt att titta på Linas Matkasse Klassiskt och Inspirerande och Middagsfrids Originalkasse då vi anser att de är mest lika varandra. Hos båda leverantörerna anger vi att vi är fyra personer som vill äta och att vi vill ha fem måltider i veckan.

Priset för Linas Matkasse landar på 998 kronor. Vi räknar ut att per portion blir det alltså 49,90 kronor. Det totala priset för Middagsfrids kasse blir 945 kronor, och per portion blir det 47,25 kronor. Båda matkassarna har fri leverans. Middagsfrids kasse är alltså snäppet billigare och tar därför hem poängen i denna kategori.

Vi noterar också att väljer du en mindre kasse hos Linas Matkasse kommer portionspriset öka proportionerligt mer än vad det gör om du väljer en mindre kasse hos Middagsfrid. Samma kasse men för tre måltider i veckan kostar 829 kronor hos Linas Matkasse och 725 kronor hos Middagsfrid. Då blir alltså plötsligt prisskillnaden mycket större.

Linas Matkasse kostar 998 kronor. Middagsfrid kostar 945 kronor.

Beställning: Linas Matkasse är enklare

Här vinner Linas Matkasse utan tvekan, då Middagsfrid har en väldigt otydlig sida där de presenterar alla deras matkassar. Hos Linas Matkasse väljer du först vilken kasse du vill ha, sedan väljer du antal personer och antal måltider.

Hos Middagsfrid presenteras istället varje matkasse var för sig, det vill säga att samma matkasse fast för olika antal personer presenteras som olika matkassar. Vi på Brakasse blir jättesnurriga när vi tittar på deras utbud och måste kontrollera flera gånger att vi faktiskt har valt rätt kasse.

Leverans: Middagsfrid är smidigare

Här är det mycket mer jämt och egentligen skulle vi nog kunna ge en poäng till båda leverantörerna. Enda anledningen till att Middagsfrid får poängen är att de levererar på tre olika dagar samt att på vissa ställen i landet går det att få eftermiddagsleverans, istället för kvällsleverans. Vilket innebär att du kan börja laga maten redan den dagen du får matkassen levererad.

I övrigt tycker vi att båda leverantörerna är tydliga med hur leveranserna går till och när de kommer att levereras. Båda leverantörerna kommer att skicka ett meddelande till dig någon eller några dagar innan leverans med ett mer exakt tidsspann. Både Linas Matkasse och Middagsfrid ger dig möjlighet att ange eventuell portkod till din byggnad vid beställning.

Recept: Middagsfrid är godare

Även här får Middagsfrid vår poäng. Vi tycker att de har större variation på sin mat i matkassen, och de får ett extra plus för att kassen alltid innehåller en lyxigare helgmåltid.

Linas Matkasse låter dig förvisso byta ut recept och komponera din egen veckomeny, och på så vis kan du variera dig mer. Vi tycker dock att det är skönt att den förkomponerade menyn hos Middagsfrid är väldigt komplett och känns genomtänkt. Det är trots allt en av anledningarna till att många vill ha en matkasse, att slippa planera själv.

Båda leverantörerna har dock genomtänkta recept, och det är så klart svårt att jämföra eftersom vi alla olika preferenser när det kommer till vad som smakar gott. Vi gillar däremot att både Linas Matkasse och Middagsfrid är tydliga med att maten är hälsosamt komponerad.

Slutsats: Middagsfrid är bättre

I vår jämförelse tycker vi att fyra aspekter bäst redovisar för hur bra en matkasse är, nämligen:

  1. Hur bra priset är; är den billig?
  2. Hur bra beställningen är; är det lätt?
  3. Hur bra leveransen är; är det smidigt?
  4. Hur bra recepten är; är det gott?

Middagsfrids matkasse för fyra personer och fem måltider är något billigare än Linas Matkasse. Prisskillnaden är däremot väldigt liten på kassen vi har jämfört. På mindre kassar är prisskillnaden däremot större. 0–1 till Linas Matkasse vs Middagsfrid.

När det kommer till beställningen får Linas Matkasse utan tvekan vår poäng. Middagsfrids presentation av de olika kassarna är under all kritik och alldeles för rörig. 1–1 till Linas Matkasse vs Middagsfrid.

För leveranser ger vi Middagsfrid en poäng, även om det var mycket jämt. Vi gillar att du på vissa orter kan få en eftermiddagsleverans istället för kvällsleverans. 1–2 till Linas Matkasse vs Middagsfrid.

Gällande recepten kommer vi även här att ge vår poäng till Middagsfrid. Vi tycker att deras färdigkomponerade veckomenyer är bättre varierade. 1–3 till Linas Matkasse vs Middagsfrid.

I vår jämförelse vinner alltså Middagsfrid. Vi tycker att Linas Matkasse och Middagsfrid är relativt likvärdiga, men Middagsfrid är ändå snäppet bättre och lite billigare. Gillar du flexibilitet kanske du behöver tänka annorlunda än oss, då Linas Matkasse låter dig byta ut recept varje vecka, något Middagsfrid inte gör.