Mathem eller Mat.se

Mathem är en mycket känd leverantör för mat direkt hem till dörren. Mat.se ger dig mycket flexibilitet. Vilken matkasse ska du välja?

Både Mathem och Mat.se är omtyckta bland kunder, och har mängder med matkassar som levereras i flera länder. På Trustpilot har Mathem 4,2 av 5 i betyg vilket är mer än Mat.se som har 2,1 av 5.

Mathem

Levererar färdigplanerade matkassar till ett bra pris. Välj exempelvis ekologisk eller vegetariskt för ett mer hållbart klimat.

Mat.se

Mat.se låter dig komponera din egen veckomeny genom att erbjuda 3 000+ recept. Levererar dagen efter att du gjort din beställning.

Pris: Mat.se är billigare

När vi på Brakasse gör våra prisjämförelser brukar vi titta på kassar från de olika leverantörerna som är så likvärdiga som möjligt. Hos Mat.se finns det endast en färdigplanerad kasse medan Mathem har fyra olika att välja på.

Det är också svårt att jämföra priset då Mat.ses kasse kommer att variera i pris. Där betalar du nämligen endast för råvarorna som ingår i receptet. Vi har tittat på priset på den färdigplanerade kassen för ett antal veckor och ser att det genomsnittliga priset ligger på cirka 750 – 850 kronor. Det går dock att få en betydligt billigare kasse, runt 600 kronor kostar den vissa veckor.

Hos Mathem är priset alltid fast och för deras Familjekasse som levererar mat för fyra personer och fem måltider kommer du att få betala 829 kronor. Du kan med andra ord få en billigare matkasse från Mat.se om du ser till att välja ut billiga recept.

Något du dock behöver ha med i beräkningen är att hos Mat.se får du betala 99 kronor i frakt om du handlar för under 750 kronor. Hos Mathem levereras kassarna alltid med fri frakt.

Mathem kostar 829 kronor. Mat.se kostar cirka 750 – 850 kronor.

Beställning: Mathem är enklare

Vi ger vår poäng i den här kategorin till Mathem, då vi tycker att det är smidigt när det finns ett antal färdigplanerade matkassar. Hos Mat.se finns endast en färdigplanerad kasse och om inte den faller dig i smaken, exempelvis om du inte äter kött får du komponera din egen veckomeny och välja bland 3 000+ olika recept.

Även om vi gillar flexibilitet tycker vi att det blir lite övermäktigt att sitta och bläddra igenom så pass många recept. Då försvinner nästan hela poängen med en matkasse och vi skulle istället bara kunde handla från deras matvarubutik online.

Vi tycker också att det är tydligare hos Mathem med information om vilka leveransalternativ vi har samt om de ens levererar till oss.

Leverans: Mat.se är smidigare

I den här kategorin var det lite svårt att välja, men vi beslutade oss ändå för att ge poängen till Mat.se. Men vilken som är smidigare beror lite på vad det är du värderar.

Eftersom du hos Mat.se egentligen inte beställer en matkasse, utan recept med tillhörande råvaror kommer du att kunna få din leverans dagen efter din beställning. Under vissa premisser kan du till och med få maten samma dag.

Hos Mathem har du istället mer valmöjligheter när det kommer till leveranstid. De har kortare intervaller och du kan vara mer precis gällande din önskade leveranstid.

Recept: Mat.se är godare

Vi tycker att både Mat.se och Mathem har bra mat med recept som är enkla och tydliga att följa. Det som gör att Mat.se ändå vinner den här kategorin är just möjligheten att välja recept själv och komponera din egen veckomeny. Det gör att alla kan få en matkasse med recept som de gillar.

Hos Mathem har du ingen möjlighet att byta ut recept utan alla deras kassar är färdigplanerade. Men och andra sidan har de olika matkassar att välja emellan.

Båda leverantörerna har dock klassisk och enkel mat, och vi har egentligen ingenting att anmärka på någon av dem.

Något vi gillar hos Mat.se är att de har recept i olika svårighetsnivåer, vilket också gör att matkassen passar bra för de flesta. Samt att eftersom du egentligen handlar råvarorna kan du också byta ut det du önskar, exempelvis om du har en allergi.

Slutsats: Mat.se är bättre

I vår jämförelse tycker vi att fyra aspekter bäst redovisar för hur bra en matkasse är, nämligen:

  1. Hur bra priset är; är den billig?
  2. Hur bra beställningen är; är det lätt?
  3. Hur bra leveransen är; är det smidigt?
  4. Hur bra recepten är; är det gott?

Det går inte att säga exakta priset för Mat.ses matkasse eftersom du betalar för råvarorna och därmed varierar det beroende på recept. Det blir ändå oftast billigare än Mathem. 0–1 till Mathem vs Mat.se.

Gällande beställningarna tycker vi att Mathem är enklare. Vi gillar att det finns några olika färdigplanerade kassar att välja bland. 1–1 till Mathem vs Mat.se.

När det gäller leveranser ger vi vår poäng till Mat.se. De levererar dagen efter eller till och med samma dag som du gjort din beställning. 1–2 till Mathem vs Mat.se.

Mat.se får vår poäng i kategorin för recept. Även om vi tycker det är lite jobbigt att välja bland 3 000+ recept gör det att alla kan komponera en matkasse som de faktiskt gillar. 1–3 till Mathem vs Mat.se.

Mat.se får alltså flest poäng i vår jämförelse. Mat.se blir oftast billigare och du kan även styra priset själv. Vill du slippa planering kan dock Mathem vara bättre tack vare flera olika färdigplanerade matkassar.