Matkasse barn

Det finns matkassar som passar barn lite extra bra. Barnkassar kan också göra familjens vardag så mycket enklare. Brakasse jämför barnkassar.

Det finns nog inget i en barnfamiljs vardag som är så omständligt som allt som relaterar till matlagning. Att sitta ner och äta en middag tillsammans är något väldigt mysigt och som enar familjen, men vägen dit kan vara krånglig. Det är som ni kanske märkt heller inte alltid säkert att barnen håller med föräldrarna om vad som är god mat. Därför har vi på Brakasse tagit fram en guide om olika matkassar som speciellt har anpassats efter att hela familjen ska kunna njuta, både små och stora.

Dessa kassar finns i många olika utföranden och passar såväl de miljömedvetna och vegetariska som de ekonomiska önskemålen hos olika familjer. Allt för att barnfamiljer ska kunna få så trevliga middagar som möjligt, utan en lång uppförsbacke dit.

Jämför matkasse barn

Föreställ dig en stämningsfull kväll, du tömmer lugnt och sansat kassen på matvarorna som du nyss plockat från matbutikens hyllor. Du har strosat runt i butiken och verkligen känt efter vad du är sugen på ikväll.

Detta är en scen som aldrig händer i en småbarnsförälders liv. Att handla mat i butik kan vara utmaning nog när man som vuxen är hungrig, men det är väldigt mycket svårare att hålla fokus om man dessutom har med sig hungriga barn på den resan.

Att handla mat tillsammans med barn i butik kan lätt bli en kamp. Att som förälder då kunna hålla sig till principer och inte böja sig för godisinköp eller andra impulsköp är en konst som inte är alla förunnad. Att slippa gå runt i butik är alltså en gudagåva för många föräldrar och en viktig anledning för dem att hellre välja matkasse än butikshandling.

Genom att få hem en kasse med förbestämda varor och recept minskar man risken att handla saker som man inte har tänkt sig. Studier visar att genomsnittsfamiljen gör av med stora summor pengar på impulsköp, och småsaker som en och en inte verkar vara någon stor investering, men som tillsammans blir en onödig källa till utgifter. Därmed kan man spara mycket pengar genom att köpa en matkasse istället för att handla i butik.

Dessutom är det sällan de nyttiga sakerna som handlas på impulsköp, varken till föräldrar eller barn, vilket gör att en matkasse också ökar sannolikheten att barnet och föräldern inte får i sig en massa onödiga, tomma kalorier.

Tomma kalorier är något som föräldrar verkligen vill undvika med sina barn. En sockerchock kan göra barnet hyperaktivt för en stund, men när sockerruset lagt sig kommer barnet både vara ännu tröttare och hungrigare än tidigare, och situationen kommer alltså inte att vara löst. Det är bättre då att ha tiden att laga mat som gör barnen mätta så att de står sig länge. På så sätt håller de också en jämnare energinivå.

Det är självklart inte konstigt att det ligger nära tillhands att ge sitt barn en godispåse eller en müslibar under shoppingrundan, men det slår ofta tillbaka på en snabbare än man tror. Därför kan det vara bra att slippa fatta de besluten mitt i en stressig situation. Som tur är finns det grymma barnkassar, som gör att middagsångesten kan försvinna från den ekvationen.

Genom att beställa mat online slipper man göra sig besväret att ta sig iväg till en butik, och stressa runt mellan hyllorna tillsammans med ett hungrigt barn som vrålar efter godis. Man slipper sedan även bära varorna själv. Kort sagt, matkassen har verkligen rockat världen för alla föräldrar.

Matkassar kan dessutom göra det lättare för föräldrar att kunna jobba när barnen är små, eftersom man sparar stora mängder tid på att inte behöva handla mat och fundera över vad som ska stå på bordet om några timmar. Detta gör faktiskt till och med att familjer får bättre förutsättningar att bli jämställda, eftersom det fortfarande idag är fler kvinnor som planerar middagar och gör den där snabbhandlingen innan maten ska lagas.

Genom att enkelt kunna klicka hem en kasse som innehåller produkter och färdiga recept kan båda föräldrarna fokusera på sitt under dagarna och komma hem till en färdig idé och rätt ingredienser för att kunna fixa en härlig middag tillsammans med barnen. Genom att få lite mer tid till att bara vara kan föräldrarna också njuta mer av sin tillvaro, vilket med stor sannolikhet påverkar möjligheterna att vara den förälder man helst vill vara.

Vem vill inte hellre tillbringa eftermiddagen med att leka med sitt eller sina barn, istället för att dra runt en stor shoppingvagn på en storhandel och försöka komma ihåg vad man hade tänkt att man skulle laga till middag under veckan?

I begynnelsen var matkassarna inte särskilt barnanpassade utan riktade sig framför allt till det upptagna paret som jobbade övertid stup i kvarten och som ville ha spännande rätter som utmanade smaklökarna utan att matlagningen skulle ta för lång tid. Som sagt, inte väldigt barnanpassat. Sedan kom de ekologiska och vegetariska kassarna och revolutionerade den miljövänliga matproduktionen genom att göra det lättare för familjer att välja miljöriktiga produkter. Men inte heller dessa har varit speciellt inriktade på barn.

Men under de senaste åren har de allra flesta företag med matkassar förstått att det krävs något litet extra för att kunna få med sig både barnen och föräldrarna på tåget. Ett barn behöver givetvis näringsriktig mat, så att laga pannkakor varje dag är inte ett ansvarigt sätt att föda sitt barn. Men det kan vara innerligt svårt att vara kreativ när barnet samtidigt har höga krav på vad matens vara eller icke vara, i förhållande till allt från form och smak till konsistens och huruvida saker rör varandra eller inte.

Även för föräldrarna kan barnens matpreferenser vara en utmaning. Har man dessutom som vuxen ett kulinariskt intresse så kan det vara väldigt tråkigt att inte få variera sig. Att laga olika mat för barn och vuxna är inte heller ett alternativ för alla föräldrar. Tur då, att det finns matkasseexperter som har lagt tid på att fundera ut roliga rätter som ger barnen näringsriktiga alternativ, som varierar maträtterna så det inte blir för tråkigt för föräldrarna och som utmanar barnen “lagom” i sitt utforskande av maträtter.

Det är också otroligt viktigt, framför allt för barnfamiljer, att maten som lagas hemma blir god, och inte ett tråkigt hopkok av de sista slattarna av vad som än fanns i kylen. Vilken mat som barn blir serverade som små, och vilken attityd som föräldrarna har till middag och mat överlag, kommer att prägla dem för resten av livet. Därför kan en matkasse hjälpa föräldrar att inte skapa osämja och olust i förhållande till mat, och på så sikt också bidra till att barnen kommer att vilja fortsätta äta friskt och vilja prova nya saker.

Vi på Brakasse har letat igenom hela marknaden efter de bästa matkassarna som är anpassade efter barns behov, för att ni som kunder ska kunna fokusera på annat. Det är förvisso något väldigt positivt att det finns så många olika alternativ bland matkassar idag, men det kan också bli ett jobb i sig att navigera bland de olika alternativen. Därför tar vi fram detta index till dig som konsument så att du kan ta ett informerat beslut om vilka kassar du vill testa.

Givetvis går det bra att prova sig runt bland dessa olika alternativ och se vad som passar just den egna familjen bäst. Det lättaste sättet är då att prova en och samma kasse under en lite längre period, så man hinner se hur de olika rätterna verkar. Ibland råkar man få en kasse som kanske inte passar en så bra, men det behöver förstås inte betyda att det inte kommer andra kassar från samma leverantör, som passar perfekt.

Vi rekommenderar alltså att ge varje leverantör några omgångar för att se hur kassarna ser ut i genomsnitt. Sedan kan man prova vidare bland andra leverantörer för att se om dessa är bra på ett annat sätt eller om man hellre går tillbaka till den ursprungliga kassen. Det är förstås viktigt att barnens perspektiv kommer in i den här ekvationen också.

När familjen sedan har hittat den ultimata leverantören så är det bara att fortsätta beställa! Många matkassar går också att anpassa så att man kan få framför allt laktosfria produkter, eller så kan man anmäla en allergi som man har så man slipper få hem matvaror som man sedan inte kan använda sig av.

En annan fördel med att beställa hem matkassar som barnfamilj är att man kan bidra till att främja miljön. Detta menar vi utifrån flera olika perspektiv. Dels är ett av de största problemen med miljön i Sverige idag de stora andelar sopor som slängs. En betydande andel av dem är organiska sopor, det vill säga gammal mat. Detta uppstår förstås inte i ett vakuum, utan handlar ofta om att man antingen har handlat för mycket, eller så har man handlat varor man inte kommer att använda.

Det är inte heller någon hemlighet att det ofta slängs mycket mat efter barn. Ett sätt att minska den typen av svinn är just genom att beställa hem matkassar eftersom de täcker upp för dessa brister på flera sätt. Dels kommer varorna beräknade efter antal portioner som beräknas, och man kan på så sätt inte göra misstaget att handla t.ex. 5 kg potatis som sedan måste slängas eftersom det bara gick åt 1 kg till moset.

Dessutom handlar svinn ofta om att barn inte vill äta upp eftersom de inte tyckte om maten. Och då är det förstås extra bra att ha en matkasse som specifikt är framtagen för att barn ska tycka om rätterna och som minskar stressen hos föräldern och pressen vid matbordet. Därmed är det också sannolikt att svinnet från slängd tillagad mat minskar.

Men utöver bot mot svinn så bidrar matkassarna till miljön på flera andra sätt. Dels har många matkasseföretag ett gediget miljötänk och satsar på att skicka med ekologiska och lokalproducerade produkter, vilket gör att en stressad förälder själv slipper fatta det beslutet på matbutiken. Som stressad förälder finns troligtvis inte mycket fokus över till att undersöka varans ursprung och ekologiska fotavtryck, så därför är det toppen att de olika företagen som skickar matkassar kan göra den kalkylen åt föräldrarna redan innan.

Dessutom slipper barnfamiljer ta bilen till matbutiken. Att gå eller cykla till matbutiken är helt enkelt en omöjlighet för en förälder som ska ta med sitt barn, och därför blir det många enskilda bilresor till butikerna när barnen ska med och handla. Att beställa en matkasse innebär istället att många familjers kassar samkörs och man bidrar på så sätt en drastisk minskning av utsläpp genom att använda den tjänsten. Att kunna minska på utsläppen innebär också en ekonomisk vinst för familjen eftersom det blir färre tankningar av färre stadsresor.

Att satsa på vår miljö är inte bara något som är viktigt här och nu, utan som också är tätt sammanbundet med våra barns framtid. Den värld som vi vuxna idag lämnar efter sig är den värld som våra barn kommer att ärva. Därför är det faktiskt en barnfråga att tänka på miljön och att värna den värld som vi lever i så gott det går. Men det är självklart förståeligt att det kan vara tufft för föräldrar att, utöver allt annat som man måste komma ihåg, dessutom behöva tänka på miljöpåverkan och räkna ut vilken påverkan ens livsstil har.

Men det kan vara värt att komma ihåg att varje liten insats räknas, och det är en väldigt god start att börja med en matkasse. På så sätt kan man minska utsläpp och även minska svinn, utan att ens behöva göra den minsta ansträngning. Faktum är att man till och med sparar tid på den här miljöinvesteringen.

Vi på Brakasse är glada över att kunna hjälpa barnfamiljer att välja goda alternativ för barn och deras familjer och samtidigt underlätta för dessa familjer att bidra till en bättre värld. Vi finns här för att ni ska kunna göra en snabb och enkel bedömning av vilka matkassar som passar just er barnfamilj bäst.

Matkasse barn för två personer

Alla barnfamiljer består inte av stora familjer med två föräldrar och flera syskon! Många familjer är helt enkelt en förälder och ett barn. Då behöver man inte en stor kasse som är anpassad för många personer, utan en kasse som är gjord för två. Dessa kassar har vi på Brakasse också letat fram åt er, och går jättebra att jämföra hos oss. Att beställa en kasse för två gör att den lilla familjen kan spara pengar, och bidra till miljön genom att minska svinn. Bra och praktiskt på många olika sätt!