Middagsfrid eller Mathem

Middagsfrid var först på marknaden med matkassar till dörren, men mathem har länge levererat mat till dörren. Vi hjälper dig välja matkasse.

Både Middagsfrid och Mathem är omtyckta bland kunder, och har mängder med matkassar som levereras i flera länder. På Trustpilot har Middagsfrid 2,2 av 5 i betyg vilket är mindre än Mathem som har 4,2 av 5.

Middagsfrid

Middagsfrid levererar matkassar med stort fokus på råvaror av hög kvalitet. Recepten är goda, enkla och har alltid fokus på klimatet.

Mathem

Levererar mycket prisvärda matkassar till de flesta adresser i Sverige. Låter dig komplettera med varor ur deras matvarubutik online.

Pris: Mathem är billigare

När vi på Brakasse gör våra jämförelser försöker vi alltid att välja ut likvärdiga kassar hos leverantörerna. Mathem och Middagsfrid har ett liknande koncept på sina matkassar. Middagsfrid fokuserar dock lite mer på att ha säsongbetonade råvaror och mat som är bra för klimatet. Mathem har dock en ekologisk kasse för dig som vill ha det.

Vi har valt att jämföra Middagsfrids originalkasse med Mathems familjekasse. Till båda leverantörerna anger vi att vi är fyra personer och vill ha måltider för fem dagar. I Middagsfrids matkasse ingår det alltid en lyxigare helgmåltid.

Matkassen från Middagsfrid kostar 945 kronor medan matkassen från Mathem kostar 829 kronor. Mathem är alltså över en hundralapp billigare än Middagsfrid.

Anledningen till att Mathem kan ha så pass billiga matkassar är för att de också är en matvarubutik online och kan köpa in alla råvaror i väldigt stora mängder. Det hjälper dem att hålla priset nere.

Middagsfrid koststar 945 kronor. Mathem kostar 829 kronor.

Beställning: Mathem är enklare

Det råder inget tvivel om att Mathem är enklare att beställa ifrån än Middagsfrid. Middagsfrids presentation av sina matkassar tycker vi är riktigt dålig. Den är rörig och saknar struktur. Istället för att låta kunden först få välja kasse och sedan antal personer och måltider presenteras varje kasse för sig i en lång lista.

Hos Mathem kan du smidigt se en översikt på deras matkassar och väljer sedan hur många måltider den ska innehålla. Alla deras matkassar är dock planerade för fyra personer och det går inte att ändra. Det tycker vi är lite tråkigt och göra att kassen saknar lite flexibilitet.

Båda leverantörerna visar tydligt om de levererar hem till dig eller inte och det gillar vi.

Leverans: Mathem är smidigare

Mathem har mycket smidig leverans och kommer att få vår poäng även i den här kategorin. Det blir nästan lite orättvist att jämföra Mathem med andra leverantörer av matkassar, då de i första hand är en matvarubutik online som levererar i princip varje dag.

Hos Mathem får du välja både leveransdag och tid för din leverans. Du kan välja ett tidsspann på nästan hela dagen eller ett tidsspann på endast några timmar på eftermiddagen/kvällen. Du får faktiskt en hel del olika val. Vilket gör det mycket smidigt och verkligen förenklar vardagen.

Förutom det får du också ett sms på leveransdagen med exakt beräknad leveranstid, vilket innebär att du kan enkelt planera att vara hemma och ta emot din matkasse. Utan att slippa sitta hemma och vänta i flera timmar.

Recept: Middagsfrid är godare

Det var riktigt svårt att avgöra vem som hade godast mat, då vi tycker att deras mat är relativt likvärdig. Vi har ändå beslutat oss att ge vår poäng till Middagsfrid, då deras recept innehåller mer råvaror som är anpassade efter säsong. Grönsaker smakar alltid godast när de är färska och i säsong.

Vi har inte direkt något att klaga på när det gäller Mathems matkasse heller, utan den levererar precis det den lovar. Prisvärd mat som är lättlagad och nyttig. Båda leverantörerna har helt vanliga klassiska recept.

Det vi dock saknar hos båda leverantörerna är möjligheter att byta ut recept och komponera en egen veckomeny. När maten är så pass ordinär som den är tycker vi att det hade känts bättre att åtminstone få välja ut några recept efter sin egen smak. Matkassarna är dock varierade och välkomponerade.

Slutsats: Mathem är bättre

I vår jämförelse tycker vi att fyra aspekter bäst redovisar för hur bra en matkasse är, nämligen:

  1. Hur bra priset är; är den billig?
  2. Hur bra beställningen är; är det lätt?
  3. Hur bra leveransen är; är det smidigt?
  4. Hur bra recepten är; är det gott?

Mathem vinner över Middagsfrid när det gäller priset. Mathem är ungefär 100 kronor billigare. 0–1 till Middagsfrid vs Mathem.

Även när det gäller beställningar ger vi vår poäng till Mathem. Middagsfrid presenterar sina kassar på ett onödigt rörigt sätt och skulle behöva lära sig av många andra leverantörer. 0–2 till Middagsfrid vs Mathem.

Mathem får vår poäng även när det gäller leveranser. Du får välja både leveransdag och leveranstid själv och får ett sms med den exakta leveranstiden. 0–3 till Middagsfrid vs Mathem.

Gällande recept går dock vår poäng till Middagsfrid även om det var väldigt jämt. Vi gillar att deras grönsaker varierar mer beroende på säsong. 1–3 till Middagsfrid vs Mathem.

Mathem vinner alltså vår jämförelse mot Middagsfrid. Vi tycker att kassarna egentligen är relativt likvärdiga, och att Mathem då är cirka 100 kronor billigare väger tungt för oss. Har du höga krav på dina råvaror är det däremot mycket möjligt att Middagsfrid är en matkasse som kommer att passa dig bättre.