Pescetarisk matkasse

Fler och fler väljer att äta mindre kött. Det har matkasseföretagen tänkt på, därför är utbudet stort. Brakasse jämför pescetariska matkassar.

Det finns en tydlig trend i dagens samhälle att fler väljer att följa en diet med mindre kött. Det kan vara på grund av att man vill minska sin klimatpåverkan eller på grund av medicinska eller religiösa skäl. En del väljer att vara pescetarianer. Att vara pescetarian innebär att din diet till största delen består av vegetarisk kost, men att du även äter fisk och skaldjur.

Däremot äter du inte rött kött eller kyckling. Allteftersom att efterfrågan har vuxit så har utvecklingen anammats av olika matkasseföretag som finns på marknaden, som idag erbjuder matkassar designade för att passa en pescetarisk diet. Vissa erbjuder till och med pescetariska varianter på matkassar.

Det ökade utbudet av pescetariska alternativ för den traditionella matkassen är en naturlig utveckling i ljuset av det ökade intresset för vegetarisk mat. Det är dock långt ifrån alla som är redo att helt sluta äta kött och leva helt vegetariskt. För dessa är en pescetarisk diet ett bra mellansteg och pescetarianismen har uppmärksammats allt mer de senaste åren. Utöver fisk, skaldjur och grönsaker ingår även ägg och mejeriprodukter vanligtvis i en pescetarisk diet.

Det växande utbudet av matkassar som passar för en pescetarisk kosthållning på matkassemarknaden kan göra det besvärligt att veta vilken som passar just ditt behov. De många matkasseföretagen erbjuder många alternativ men såväl pris som utformning kan variera mycket. För att underlätta för er läsare i valet av matkasse har vi på Brakasse därför sammanställt en jämförelse mellan de olika matkasseföretagens varianter på pescetariska kassar.

Jämför pescetariska matkassar

Fördelarna med att göra sina matinköp genom en matkasse är många. Inte minst är det smidigt ifall du har en viss diet, såsom den pescetariska, då många matkasseföretag har matkassar som passar just din kosthållning. Vi på Brakasse har listat några av de mest uppenbara fördelarna här nedan.

Den absolut största fördelen med att handla mat med en hemlevererad matkasse är att det sparar dig massor med tid. För det tar massor med tid att planera och handla in mat. Tänk efter själv! Först sätter du dig ned, tänker ut vilka recept som ska lagas, funderar över vilken rätt som ska ätas vilken dag. Sedan sätter du dig i bilen och åker till mataffären, plockar det du ska ha, står i kö i kassan, lastar in i bilen och åker hem.

Ifall du inte storhandlar är det möjligt att du blir tvungen att åka fram och tillbaka till affären flera gånger i veckan. Det är helt enkelt väldigt mycket tid som går åt, tid som du istället skulle kunna lägga på något annat.

Dessutom tar det ständiga handlandet och planerandet väldigt mycket energi. Dels från dig personligen, dels i form av energi som går åt till transport. Genom att få din mat levererad till dig i en matkasse sköter företaget som du beställt av såväl planering, inköp och transport. Därför kan du lägga din tid och energi på sådant som du tycker är viktigt. Hos de flesta företagen får du också välja vilken tid som maten levereras, vilket garanterar att du får hem maten när det passar dig.

Matkassen har även stora ekonomiska fördelar, då den levererade kassen endast innehåller de ingredienser som är beräknade till de planerade middagarna. Det är en skillnad från när du själv åker och storhandlar, då små men kostsamma impulsköp görs. Även om du har en inköpslista som du följer till punkt och pricka och endast köper det som behövs för din veckomeny är det långt ifrån ovanligt att överflödiga varor hamnar i kundvagnen. Ett vanligt exempel är små godisbitar som placerats strategiskt nära kassan, men det kan lika gärna vara att du blir lockad av extrapriser till att köpa mer mat än du och ditt hushåll äter upp.

Det kan i slutändan innebära matsvinn, vilket är ett stort miljöproblem eftersom det går åt mycket energi till att producera livsmedel. Utöver att matsvinnet har en stor påverkan på jordens klimat så är det även oekonomiskt att slänga överbliven mat. Man skulle till och med kunna säga att du slänger pengar. Genom att beställa en matkasse undviker du denna problematik och undviker således denna typ av slöseri och sparar pengar.

De flesta är nog överens om att inspiration och matglädje ska få stå i centrum vid matlagning. Tyvärr är det nog många hushåll som upplever en stress i momentet att planera god och varierad mat. För dig som vill prova en ny diet, exempelvis den pescetariska, kan detta vara särskilt utmanande ifall du saknar erfarenhet av det gröna köket. Det tar mycket tid att hitta nya recept på internet eller i kokböcker, vilket kan innebära att ni istället för att testa något nytt fastnar i ett antal stående maträtter. Det kan upplevas som tråkigt. En pescetarisk matkasse är en utmärkt lösning på denna problematik. Med kassen får du varje vecka nya recept som visar upp den stora variation som den pescetariska kosten innebär. Det kan vara allt från svensk husmanskost till spännande mat från andra länder.

Från att inte ha vetat någonting om hur du hanterar vissa sorters fisk och olika grönsaker kommer du ha lärt dig att laga en räcka nya och goda rätter. Detta utan att ha köpt på dig en massa kokböcker eller irrat bort dig bland de många matbloggarna som finns på internet. Istället kan du och ditt hushåll ge maten fullt fokus och samlas kring nya favoriträtter som ni kanske aldrig hört talas om! Eftersom en pescetarisk matkasse innehåller recept för både fiskrätter och vegetariska rätter får ni även en mycket varierad veckomeny.

I många hem består den fasta veckoliga middagsplaneringen ofta av rätter som är köttbaserade. Det gör att många hushåll, även de som har en önskan om att minska sitt köttätande, fastnar med en diet i huvudsak baserad på köttbullar och falukorv. En annan vanlig problematik är att många köttätare upplever att steget från att äta kött till att äta helt vegetariskt är för stort. Kanske känns det vegetariska, eller för all del det mer okända pescetariska, köket som främmande och svårtillgängligt för många hushåll.

Till denna problematik erbjuder en pescetarisk matkasse en handfast lösning. Den pescetariska dieten i sig beskrivs ofta som ett mellansteg för den som vill äta mindre kött utan att gå över till en helt vegetarisk kost. Genom att beställa en pescetarisk matkasse får hushållet varje vecka en middagsplanering med recept på rätter, vilket ger en inblick i hur en pescetarisk diet är uppbyggd. Dessutom är recepten enkla att följa och helt plötsligt känns inte den pescetariska kosthållningen så främmande. Matkassen är alltså allt stöd som du och ditt hushåll behöver för att få ny matinspiration som leder er på vägen mot mer klimatsmart mat.

Att följa en pescetarisk diet har också stora fördelar ur en hälsosynpunkt. Flera studier visar att det inte är bra för kroppen att äta för mycket rött kött, då ett för stort intag kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Det är en god motivation för att äta mindre rött kött. Fisk innehåller däremot många nyttiga fetter och vitaminer, bland annat omega 3 och D-vitamin. Det är också en huvudingrediens i den hyllade Medelhavskosten, som har en dokumenterat god effekt på din hälsa.

Även rent vegetarisk mat har påvisat goda effekter och studier visar att en vegetarisk diet minskar risken för olika cancersjukdomar. Därför är en pescetarisk matkasse ett riktigt bra alternativ för dig som vill äta mer nyttigt och varierat, utan att behöva sätta dig in i alla de många dieter och alternativ som finns på marknaden idag.

En välkänd myt om vegetariska maträtter är att de inte är lika näringsrika som kötträtter. Det är dock bara just det, en myt. En vegetarisk måltid innehåller minst lika mycket näringsämnen som en köttbaserad. Att utforma en perfekt näringsriktig måltid kan dock vara ganska utmanande för ett vanligt svenskt hushåll som saknar tidigare erfarenhet av en pescetarisk kosthållning.

Här är därför matkasseföretagens dietister till stor hjälp. Alla måltider i matkassen, vare sig de är helt vegetariska eller om fisk och skaldjur står i centrum, är noggrant beräknade för att innehålla alla de näringsämnen som behövs för en person. På så sätt kan du som beställer en matkasse vara säker på att du och ditt hushåll blir mätta och belåtna varje dag, oavsett om det är en kolja eller en böngryta som står som proteinkälla.

Maten som en pescetarisk matkasse erbjuder är inte bara nyttig. Den har även många fördelar ur ett klimatperspektiv, då fisk, baljväxter och grönsaker har betydligt lägre klimatpåverkan än kött. De senaste åren har köttindustrins stora klimatpåverkan påtalats, vilket har fått bland annat FN:s klimatpanel att gå ut med att jordens invånare bör äta mindre kött. Samtidigt upplever många att de inte vill ge upp kött helt och hållet och fästa sig vid en helt vegetarisk livsstil, då det känns som ett alltför stort steg. Här framstår därför en pescetarisk diet som ett riktigt bra alternativ för den som genom sin diet vill bidra till minskad klimatpåverkan.

Fiskeindustrin har generellt en lägre påverkan på klimatet jämfört med köttindustrin. De flesta matkasseföretagen ställer även höga krav på sina leverantörer för att säkerställa att fisken kommer från hållbart fiske, som inte bidrar till överfiskning av våra världshav. Därför är en pescetarisk matkasse ett bra alternativ för den som vill göra en enkel men betydelsefull insats för miljön. Att äta fisk och vegetarisk mat är alltså ett enkelt och effektivt sätt att minska sin klimatpåverkan.

Att som pescetarian själv planera sin diet för att nå den rätta balansen mellan det vegetariska och det fiskbaserade maten kan vara knepigt, särskilt om man inte är bevandrad i det vegetariska köket eller har ätit pescetariskt tidigare. Genom att beställa en pescetarisk matkasse från ett matkasseföretag med ingredienser och recept till både vegetariska rätter och fiskrätter får kunden en balanserad middagsplanering med det bästa av båda världar. På så sätt är en pescetarisk matkasse ett utmärkt sätt för dig och ditt hushåll att utforska och uppleva ny god mat, samtidigt som ni bidrar till minskad klimatpåverkan.

Det finns alltså många fördelar med att beställa hem din mat i form av en pescetarisk matkasse. Det sparar tid, energi och pengar och kassen bidrar med matinspiration och bra råvaror. Särskilt om du är ny eller bara vill prova att äta som en pescetarian bidrar matkassen med allt stöd som du behöver. Istället får du tid över till det som verkligen känns viktigt i din vardag samtidigt som du sparar på dina och planetens resurser. Utöver det får du och ditt hushåll chansen att prova en hälsosam, klimatsmart och varierad kosthållning som vinner allt mer mark.

Pescetarisk matkasse för två personer

De flesta matkasseföretagen har inte bara praktiska lösningar för familjehushåll. De erbjuder även olika tjänster för hushåll med två personer, som är en mycket vanlig konstellation i dagens Sverige. Oavsett om du bor med din sambo, en kompis eller en inneboende kan en pescetarisk matkasse vara en god idé för att spara tid och energi, även för det lilla hushållet.

Två personer kan ha väldigt olika inställning till matlagning och mat. Här bidrar en pescetarisk matkasse, med dess stora variation av grönsaker, fisk och skaldjur, med en bra kompromiss. Samtidigt slipper ni allt strul som kan uppstå i samband med planering och inhandling av mat, särskilt om ni har varsitt schema. Istället får ni goda och enkla maträtter levererade direkt till dörren, vilket underlättar vardagen även för det lilla hushållet.

Middagsplaneringen som kommer med kassen kan också fungera som en hjälpreda ifall ni är vana vid att dela upp kökssysslorna mellan varandra. Kanske har ni, som många andra, ett system där ni turas om att laga mat? Då kan middagsplaneringen bidra med ytterligare struktur! Att laga extra mycket mat att ha med till jobb eller studier har blivit ett vanligt knep för att spara pengar. Stämmer det in på ert hushåll? Då är ett bra tips att beställa dubbla matkassar. Då kommer ni att spara in den tid och de pengar som skulle ha gått åt till de ofta dyra uteluncherna. Dessutom smakar den hemlagade tisdagsfisken oftast mycket godare än den som serveras på lunchrestaurang!