Vegansk matkasse

Då det dykt upp flera veganska matkassar att välja bland har vi på Brakasse gjort en sammanställning och jämförelse av veganska matkassar.

Smidigheten i att få färdiga matkassar hem till dörren, i stället för att behöva fundera ut veckans matsedel, klämma in handling i vardagens redan hektiska schema, och kanske få ont i armarna efter att ha släpat hem allt från busshållplatsen, är något som alltfler börjat upptäcka och uppskatta. Från början var inte utbudet av matkassar med speciella kostinriktningar så stort, men i takt med att matkassens popularitet har ökat har också utbudet av olika varianter blivit betydligt större vilket så klart är fantastiskt bra.

Om några av er valde att äta veganskt redan för tio-tjugo år sen minns ni säkert hur mycket torftigare det var i allmänhet. Det fanns inte så mycket mer än tartex att välja på av specialprodukter ute i butikerna, och på restaurangen fick det bli en pizza utan ost eller stekta blandade grönsaker. Kanske gjorde det på sätt och viss livet enklare – det gick ju inte an att vara kräsen.

Man fick ta det som bjöds och slapp beslutsångest och att välja mellan olika rätter på menyn. Nu är det andra tider, nu finns det alltså till och med färdiga matkassar för veganer. Flera dessutom. Hur krångligt ska man behöva ha det? Det är här vi på Brakasse kommer in och gör det lättare för dig att få en överblick och välja den veganska matkasse som passar dig bäst.

Även för er som nyss blivit nyfikna på vegansk kost är det så klart toppen att kunna testa på en vegansk matkasse och få direkt hjälp med att komma igång att laga vegansk mat utan att behöva läsa innehållsdeklarationer och fundera ut recept. Men för den ovana blir det kanske också ännu svårare att veta vilken kasse man ska ta. Kassarna kan skilja sig åt vad gäller utformning, upplägg, innehåll och pris.

Jämför veganska matkassar

Det finns många fördelar med att välja färdiga matkassar. Bekvämlighet, minskande av impulsköp, mindre huvudbry och stress inför att planera matlagning är några. För många familjer och singelhushåll kan en färdig matkasse vara det som ändrar matens roll i vardagen från att ha varit något stressande och kravfyllt till att bli roligt.

Tiderna förändras och förr var det som sagt annorlunda att vara vegan. För att ta julfirande som ett exempel krävdes det kanske en bilfärd på några mil till en mer välsorterad affär för att ens få tag på en äggfri majonäs till rödbetssalladen, och vad blev det till den? Falafel/vårrullar eller kanske hemgjorda biffar om farmor tillät dig att ta plats vid spisen. Och i vardagen var det samma visa, ett runtåkande över hela stan till den affären som faktiskt hade din favoritprodukt.

Nu är det andra tider. Utbudet av färdigprodukter har exploderat, finns överallt, och även en vegan kan numera lida av beslutsångest i affären när det finns mängder att välja på, vilket förmodligen får till följd att mer hel/halvfabrikat slinker med hem. Med en vegansk matkasse blir det inte så mycket av dessa helfabrikat utan mer hälsosamma produkter, men utan att det känns för krångligt. Allt kommer ju direkt hem till dig och du slipper fundera ut ett recept.

Onyttiga impulsköp är något som ofta inträffar under en trött och hungring kvällshandling efter jobbet. Även här har det exploderat av nya produkter på veganfronten. Förr, när godis, glass och kakor i stort sett aldrig var veganska, hade veganen det naturligt lite lättare att hålla en sund livsstil än nu, när det finns mängder av olika glassorter och chokladkakor i butiken, till och med färdiga tårtor i frysdisken.

Minsta lilla café har nån gudomlig kolabrownie eller superwrap, och snabbmatkedjorna gör storsatsningar på vegetariska alternativ. Här tror vi på Brakasse att det är lättare att kassen kommer hem till dig än att du står i affären och frestas, eller halkar in på det där cafét eller restaurangen för att det blir för oöverstigligt att både välja kvällens maträtt och handla ingredienserna. Det har också ekonomiska fördelar förutom det du vinner i tid och hälsa.

Samtidigt som alltfler siktar på att äta mer helvegetariskt/veganskt, av olika skäl, så är det inte alla som är helt strikta, och det är såklart helt okej! Varje litet steg i en bra riktning gör mycket, oavsett om det är en hälsomedvetenhet, miljö och klimatpåverkan, eller en ovilja att stödja den oetiska djurindustrin som ligger bakom kostvalet. Kanske är du en av dem som generellt sett äter allt, men vill äta mer veganskt och finner det svårt med motivationen och inspirationen. Kanske är det ditt barn som “gått före” och börjat äta veganskt och du har tröttnat på att laga dubbla måltider och tänker att varför inte testa du med. Att då börja med att testa en vegansk matkasse är en väldigt smart idé.

Att ställa om är inte alltid så lätt och kanske blir det samma rätt alltför ofta, eller mycket färdigprodukter, och det känns som en djungel att få tag i de produkter som inte har något animaliskt i sig när du vill komma vidare och utveckla din matlagning och dess variation. Ständigt samma besvikelse när det finstilta i innehållsdeklarationen säger att denna produkt du nyss köpt inte alls var vegansk som du förutsatte. Där kan en matkasse komma väldigt väl till sin rätt – varje vecka nya rätter att prova, tydliga instruktioner och inget runtspringande i affärerna för att leta upp okända produkter som självklart alltid gömmer sig på hyllan längst in i labyrinten.

Kanske har du inget speciellt intresse för vegansk kost specifikt, men tycker att det är roligt att testa nya recept. Då kan det vara bra att veta att det finns många olika kassar att välja på, t.ex. ekologisk, pescetarian, glutenfri, husmanskost och så vidare, och att det går bra att byta tema och testa olika alternativ.

För småbarnsfamiljen är det nog extra lätt att fastna i samma hjulspår. Ambitionen kanske en gång fanns att inte alls anpassa matlagningen efter barnen, lära barnen uppskatta olika slags mat och vara nyfikna på nya smaker. Det kanske funkade till en början, men på ett omärkligt vis har man ändå hamnat där att ungarna styr över till sojakorv med bröd och pannkaka var och varannan dag, och det känns enklast att bara köpa hem och laga den mat som går hem och slippa tjafs. Detta kan så klart få följden att barnen blir bekväma och allt mindre benägna att prova något nytt, medan föräldrarna antingen suckande själva äter den tråkiga barnmaten dag ut och dag in eller också lagar dubbla maträtter.

Med färdiga matkassar kan matlagningen i stället bli mer spännande för hela familjen. Det blir lite som att öppna ett paket att se vad som kommer denna vecka och det gör lätt barnen mer engagerade. När de inbjuds att vara med och hjälpa till att följa det nya receptet som är okänt även för föräldrarna är alla på samma nivå. Det blir lekfullt och barnen blir mer benägna att prova det som de varit med och lagat själva.

Kanske föll det inte riktigt dem i smaken idag, men det sägs att det ofta krävs att man smakar något många gånger innan det går hem på riktigt, och vips så har smakpreferenserna vidgats och maten har potential att bli roligare för alla i hushållet.

För den som tänker på miljön har färdiga matkassar fördelen att de är väl genomtänkta så att allt används, och du slipper ha utgångna varor skräpande i kylskåpet, så som det ofta kan bli när du gör dina storhandlingar och spontanhandlingar själv och kanske inte med en helt planerad veckomatsedel i huvudet.

Blir det inte tråkigt då, att alltid följa recept, kanske någon protesterar, kanske du som alltid slängt ihop lite egna grytor utifrån vad som funnits hemma just den dagen, och maträtten har på så sätt smakat olika från gång till gång. På gott och ont – ibland blev det kanske inte jättelyckat, ibland blev det fantastiskt, men svårt att upprepa eftersom allting var just lite höftat.

Självklart kan du fortsätta freestyla även med en matkasse. Säkerligen kommer du någonstans vid en avsmakning på att det här hade nog blivit ännu grymmare med lite vitlökspeppar i, eller varför inte slänga i de här kikärtorna som blev över efter igår. Använd din kasse och dess recept lite ledigare om du vill, kanske testa att byta ut en tisdagsingrediens mot en torsdagsingrediens, och få en helt ny maträtt? Här finns inga poliser eller regler. När den lekfulla matlagningsenergin finns där ska den användas, men där energin saknas kan det vara en lättnad att bara luta sig tillbaka och följa receptet.

Kanske är du helt nybörjare och nyfiken på vad veganskt innebär? Vad är skillnaden på vegetarisk och vegansk? Jo vegetarisk mat, även kallad lakto-ovo vegetariskt, utesluter kött och fisk, men kan fortfarande innehålla animaliska produkter så som mjölk, ägg, ost. Inom den s.k. veganska eller helvegetariska kosten utesluts allt från djurriket. Många som kallar sig veganer utesluter också animaliskt ursprung när de väljer andra produkter i sin vardag t.ex. kläder och hygienartiklar.

Hur blir det näringsriktigt att äta veganskt är en fråga som många ställer sig, men faktum är att det inte är så mycket svårare att äta näringsriktigt för en vegan än för en blandkostare. Nyckelordet är variation, och där tror vi att många lite enkelspåriga blandkostare faktiskt har en del att lära av vegetarianer/veganer som låter olika slags grönsaker och råvaror vara en naturlig del i kosten.

Matkassarna är hopsatta av personer med koll på läget, och som ansträngt sig för att göra just en fullgod vegansk matkasse med väl näringsriktigt sammansatta måltider. Du behöver t.ex. inte oroa dig för att få en måltid helt utan protein (så som förvånande ofta faktiskt kan vara fallet på finare restauranger där kockarna inte lärt sig det mest elementära, t.ex. var protein hittas inom växtriket).

Vegetabiliskt protein hittas framför allt i nötter, baljväxter och produkter från dessa så som sojaprotein, tofu, bönpasta. Vad många inte tänker på är att det även finns protein i spannmål, särskilt fullkornsprodukter. Det är inte speciellt svårt att få i sig rätt mängd protein som vegan, snarare är det ett större problem att många som äter mycket kött till vardags får i sig för mycket protein.

Speciellt föräldrar som låter sina barn äta vegansk kost kan få höra oro från omgivningen, att det inte är bra för kroppen, men en vegansk kost är inget som livsmedelsverket avråder från. Det som kan behöva skjutas till är B12 och lite extra D-vitamin och kalcium – men det finns ofta tillsatt i produkter så som vegetabiliskt margarin eller växtbaserad mjölk/yoghurtersättning som är lätt att få i sig i samband med frukost eller mellanmål.

Vegansk matkasse för två personer

Matkassarna finns i olika varianter/storlekar, och en av dessa är matkasse för två personer. Många hushåll består av två personer, men en sådan matkasse kan även passa singelhushåll för den som är lite mer stor i maten eller kanske vill se till att få matlådor över eller kunna bjuda grannen på middag.

I hushåll med två personer kan just vardagsmatlagningen vara något som orsakar irritation. Någon kanske känner att hen alltför ofta får ta ansvaret för att fundera ut vad som ska lagas varje dag, någon annan kanske stör sig på att den andra ätit upp just den matvaran som behövdes till den planerade måltiden. I ytterligare konstellationer kanske båda väntar på att den andra ska orka handla för att det borde vara hens tur, och så slutar det med hämtmat eller havregrynsgröt till middag för att kylen är tom.

Med en vegansk matkasse blir det en sak mindre att tänka  på, ett potentiellt irriationsmoment mindre i en stressig vardag. Maten finns där, matsedeln är klar, det enda som behöver beslutas och tas ansvar för är vem som lagar mat och diskar just idag.

I vissa fall kan det passa bra att köpa dubbla matkassar för två. Kanske om familjen är större, eller om man vill kunna få mat över och ta med sig lunchlåda till jobbet.